Οικονομία

Golden Visa: Ποιες αλλαγές έρχονται τον Μάιο – Τα τρία επίπεδα τιμών

Golden Visa: Ποιες αλλαγές έρχονται τον Μάιο – Τα τρία επίπεδα τιμών
Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης της Golden Visa, που φέρνει τιμές ...τριών ταχυτ΄ήτων

Τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της χρυσής βίζας ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ. Πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλα αυτά, με το ράλι στην αγορά των ακινήτων να συνεχίζεται και το στεγαστικό πρόβλημα να είναι έντονο για τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση προχωρεί εντός της εβδομάδας στις αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa.

Τιμές... τριών ταχυτήτων

Με τις νέες αλλαγές πολλές περιοχές της Αττικής θα καταστούν πανάκριβες για τους ξένους επενδυτές τρίτων χωρών, που επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος χρυσή βίζα. Ο νέος χάρτης της Golden Visa θα προβλέπει τρία επίπεδα τιμών, με το ανώτατο όριο να αγγίζει τις 800.000 ευρώ, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις επενδύσεις σε διατηρητέα ακίνητα. Οι αλλαγές θα ενεργοποιηθούν τον Μάιο και σύμφωνα με τα σενάρια καθιερώνονται νέα όρια ανάλογα με τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Σε περιοχές στις οποίες οι τιμές ακινήτων έχουν σημειώσει άλμα τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές, όπως σε συνοικίες του βόρειου και νότιου τομέα της Αττικής, ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, το όριο της Golden Visa εξετάζεται να ανέβει στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Σήμερα το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα, και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στον Νότιο Τομέα αντίστοιχα, στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα στους δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού. Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Στις περιοχές στις οποίες τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των τιμών και των αγοραπωλησιών ακινήτων, όπως ο Πειραιάς, το όριο της επένδυσης για χρυσή βίζα από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ.