Οικονομία

Στον προθάλαμο με τις κατασχέσεις λογαριασμών 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στον προθάλαμο με τις κατασχέσεις λογαριασμών 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Αυτή τη στιγμή πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Μπορεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να έχουν ήδη εκδοθεί και να ακολουθούν τα εκκαθαριστικά του φόρους εισοδήματος, όμως πολλοί δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις με αποτέλεσμα η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία να αυγατίζει.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Με κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα κινδυνεύουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο.

Οι οφειλέτες για να μην βρεθούν με άδειους λογαριασμούς θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Οι τραπεζικές καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός ως ακατάσχετος.
  • Ο λογαριασμός αυτός θα πρέπει να δηλωθεί ως ακατάσχετος τόσο στην AAΔΕ όσο και στην τράπεζα, προκειμένου να ισχύει η προστασία.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κοινού λογαριασμού, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι συνδικαιούχοι έχουν δηλώσει τον λογαριασμό ως ακατάσχετο.
  • Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με κατάσχεση ποσών ακόμα και κάτω από το ακατάσχετο όριο, αφού το ποσό που υπάρχει στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό ανήκει στους δικαιούχους κατά ίσα μέρη.
  • Από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εξαιρούνται, τα ποσά της διατροφής, μισθοί, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαία είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.