Οικονομία

Moody's: Αναβάθμισε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς

Moody's: Αναβάθμισε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς
Σε έναν νέο γύρο αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες, η Moody's αξιολόγησε θετικά τόσο την Εθνική Τράπεζα όσο και την Τράπεζα Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή πορεία τους το τελευταίο διάστημα.

Οι αξιολογήσεις αποδεικνύουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα και την καταβολή μερίσματος στους μετόχους.

Εθνική Τράπεζα

Η Moody's αναβάθμισε την βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1 από Ba2. Παράλληλα, οι αξιολογήσεις των καταθέσεων αναβαθμίστηκαν σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, ενώ η προοπτική για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση μετατράπηκε σε σταθερή από θετική. Επιβεβαιώθηκαν οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου σε Baa3(cr)/P-3(cr), και η πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας (Tier 2) αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3.

Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας, με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 3,7% τον Μάρτιο του 2024 από 5,2% τον προηγούμενο χρόνο, και υψηλή κάλυψη προβλέψεων στο 86%. Επίσης, η κερδοφορία της τράπεζας βελτιώθηκε με αύξηση 29% των βασικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Moody's αναμένει ότι η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει την επαναλαμβανόμενη αύξηση του εισοδήματός της, παρά τις προκλήσεις στη διαφοροποίηση του προφίλ κερδών και την αύξηση των εσόδων από προμήθειες.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Moody's αναβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, με τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις να αυξάνονται σε Baa3 από Ba2, και την βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) σε Ba2 από Ba3.

Η αναβάθμιση της Πειραιώς αποδίδεται στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) σε 3,5% τον Μάρτιο του 2024 από 6,6% τον προηγούμενο χρόνο, με την κάλυψη παροχής NPE να αυξάνεται σε 60,2%. Η τράπεζα έχει επιδείξει επιτυχία στην εκτέλεση του σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Επιπλέον, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αναβάθμιση. Τα κανονικοποιημένα κέρδη της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 37% σε ετήσια βάση, ενώ η αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα ήταν 29%.

Η Moody's καταλήγει ότι οι προοπτικές για τις δύο τράπεζες παραμένουν θετικές, προσφέροντας ισχυρές βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.