Οικονομία

Μυλωνάς: Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στην ενίσχυση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού στην Ελλάδα

Μυλωνάς: Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στην ενίσχυση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα χρειάζεται αποφασιστικές δράσεις στην εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα χρηματοοικονομικής συμμετοχής και κουλτούρας, σημείωσε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ακόμα τον κρίσιμο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην ενίσχυση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού στην Ελλάδα, ειδικά δε, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, του μεγάλου ποσοστού αυτοαπασχολούμενων, καθώς και του ρόλου που είχε παραδοσιακά το κράτος στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όλα αυτά θα συμβάλλουν στις αποφασιστικές δράσεις στην εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα χρηματοοικονομικής συμμετοχής και κουλτούρας που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών, όπως τόνισε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας.

Στα χαρακτηριστικά στοιχεία της σημερινής εικόνας και της χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς, όπως τόνισε είναι τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης από τα νοικοκυριά. Οι οικονομίες τους κατευθύνονται κυρίως στην αγορά ακινήτων και σε απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου ή ακόμη και μετρητά, όπως είπε ενώ η χρήση των αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, τα unit linked, τα κρατικά ομόλογα και οι μετοχές, είναι ακόμη περιορισμένη.

Το πρόβλημα επιτείνεται και από το γεγονός ότι στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλος ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, λόγω της έλλειψης χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού τόνισε ο κ. Μυλωνάς ενώ υπογράμμισε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές δυναμικές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

«Ας φανταστούμε πώς θα ήταν η Ελλάδα αν όλες οι μικρές επιχειρήσεις είχαν την ίδια επίδοση» είπε ο CEO της Εθνική Τράπεζας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι τράπεζες είναι οι καταλληλότερες να συμβάλλουν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής γνώσης και ενδυνάμωσης στη χώρας.

«Διότι είναι κάτι πολύ σχετικό με τη λειτουργία τους και μπορούν να το κάνουν πιο εύκολα από άλλους καθώς γνωρίζουν τα προβλήματα και κατανοούν την πολυπλοκότητα τέτοιων εννοιών».

Το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα θεωρείται η τράπεζα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα – καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για την τράπεζα να αναλάβει δράση σε επίπεδο εκπαίδευσης σημείωσε και υπογράμμισε ότι η ΕΤΕ διαθέτει το μέγεθος και τη γεωγραφική κάλυψη που χρειάζεται για να έχουν αντίκτυπο οι ενέργειές της.

«Προς αυτή την κατεύθυνση η Εθνική δημιουργεί συνεργασίες με οργανισμούς που είτε έχουν εξειδίκευση στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση, είτε τρέχουν καινοτόμες εκπαιδευτικές πλατφόρμες, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων στοχευμένων σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού. Για τα νοικοκυριά, και με στόχο να συμπεριλάβουμε όσους περισσότερους πολίτες είναι εφικτό, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, προσβάσιμη σε όλους μέσω των ψηφιακών καναλιών», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιούμε το ευρύ δίκτυο των εξειδικευμένων συμβούλων μας σε όλη την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλους τους επιχειρηματίες.

Απώτερος σκοπός, όπως είπε, είναι η οικονομική ευημερία των Ελλήνων πολιτών, μέσω της χρηματοοικονομικής ενδυνάμωσης.