Οικονομία

Ξανά στις αγορές η Ελλάδα

intime intime
Το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να βγει στις αγορές αύριο, Τετάρτη, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δημοπρασιών, επανεκδίδοντας ομόλογο, η διάρκεια του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει και στην προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων (εξάμηνης διάρκειας).

Οι εκδόσεις αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιούνται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch στις 31 Μαΐου.

Ο οίκος αξιολόγησης έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία ΒΒΒ, δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι «σταθερές».

Παράλληλα, μικρή μείωση στα 405,5 δισ. ευρώ εμφάνισε το δημόσιο χρέος της χώρας το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 406,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκαν στα 19,4 δισ. ευρώ από 21,2 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος στα 356 δισ. ευρώ, από 356,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023. Από το συνολικό χρέος, μόνο το 26% είναι διαπραγματεύσιμο στη δευτερογενή αγορά, ενώ το υπόλοιπο 74% αφορά στα διακρατικά δάνεια των μνημονίων. Τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης ανέρχονται σε 227 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν ειδικά και διακρατικά δάνεια.