Οικονομία

Νέο ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη: Πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε 5 μήνες

Νέο ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη: Πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε 5 μήνες
Περίπου τα μισά από τα εφετινά ομόλογα εκδόθηκαν από υπερεθνικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, ανταποκρινόμενοι στην υψηλή επενδυτική ζήτηση

Οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη κατέρριψαν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας το φράγμα του 1 τρισ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα από το προηγούμενο ρεκόρ. Αυτό το ορόσημο επιτεύχθηκε την Τετάρτη, χάρη στην ομολογιακή έκδοση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ισπανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 9 Ιουνίου 2020, όταν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αύξησαν τον δανεισμό τους στους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Περίπου τα μισά από τα εφετινά ομόλογα εκδόθηκαν από υπερεθνικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, ανταποκρινόμενοι στην υψηλή επενδυτική ζήτηση. Παράλληλα, αμερικανικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν το αυξανόμενο χάσμα στις αποδόσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

«Οι εκδότες έσπευσαν να κλειδώσουν τη χρηματοδότηση σε σχετικά στενά spreads», δήλωσε ο Μαρκ Λίγουελ της JPMorgan Chase & Co, μιλώντας στο Bloomberg.

Επιχειρήσεις όπως η Merck & Co και η Coca-Cola εκμεταλλεύτηκαν την πτώση των spreads στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022. Οι εκδόσεις ομολόγων αυξήθηκαν επίσης λόγω της ανάγκης χρηματοδότησης εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως οι συμφωνίες των Swisscom και Johnson & Johnson.

«Ενώ τα spreads παραμένουν χαμηλά και η επενδυτική ζήτηση σε τόσο υψηλά επίπεδα, οι δυναμικές της αγοράς είναι ιδιαίτερα ισχυρές, καθοδηγώντας την αύξηση της προσφοράς», ανέφερε η Φαμπιάνα ντελ Κάντο της MUFG στο Bloomberg.

Την Τετάρτη, 17 εκδότες βγήκαν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής Medtronic, της ισπανικής BBVA και της γαλλικής LVMH. Μέχρι στιγμής, οι συμφωνίες έχουν φτάσει το 1,013 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συμφωνίες βρήκαν ισχυρή ζήτηση, με τους επενδυτές να διοχετεύουν ρευστό σε funds σταθερού εισοδήματος. Παρά το γεγονός ότι τα spreads είναι σε στενό πλαίσιο διακύμανσης, οι αποδόσεις παραμένουν υψηλές σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, ο Νίκολας Τριντάντε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Axa Investment Managers, εμφανίστηκε συγκρατημένος απέναντι σε αυτή την υπερβάλλουσα ευφορία, επισημαίνοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη νομισματική πολιτική ανά πάσα στιγμή.