Οικονομία

Επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών του Ταμείου Ανάκαμψης από την ΕΕ: Εστίαση στις μειώσεις και ανακτήσεις κονδυλίων

Επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών του Ταμείου Ανάκαμψης από την ΕΕ: Εστίαση στις μειώσεις και ανακτήσεις κονδυλίων Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στο πλαίσιο για πιθανές μειώσεις και ανακτήσεις κονδυλίων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έκδοση επικαιροποιημένων κατευθυντήριων γραμμών για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), ενσωματώνοντας νέα πρακτικά μέτρα για τη βελτίωση της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ανταποκρίνονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου του Απριλίου 2024, που κάλεσαν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εντοπίσουν συγκεκριμένους τρόπους βελτίωσης της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στόχος είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου, διατηρώντας παράλληλα την υψηλή φιλοδοξία και διαφάνεια του μηχανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι κατευθυντήριες γραμμές αποσαφηνίζουν πώς τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την τροποποίηση ενός ορόσημου ή στόχου, αν αυτό απλοποιεί την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Επίσης, οι κατευθυντήριες γραμμές προωθούν τις συνέργειες μεταξύ του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και άλλων ταμείων της ΕΕ, αποφεύγοντας τη διπλή χρηματοδότηση, όπως είχε ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ένα σημαντικό στοιχείο των νέων οδηγιών είναι η περιγραφή της διαδικασίας μεταφοράς πρόσθετων κονδυλίων από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο InvestEU, για τη στήριξη της πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), που ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Μαρτίου 2024.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στο πλαίσιο για πιθανές μειώσεις και ανακτήσεις κονδυλίων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν πώς θα γίνεται η ανάκτηση κονδυλίων σε περιπτώσεις όπου επηρεάζονται τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης και το ζήτημα δεν έχει διορθωθεί από το εκάστοτε κράτος μέλος.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αντικαθιστούν τις αντίστοιχες του Μαρτίου 2023, εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με τα κεφάλαια για το REPowerEU, και συμπληρώνουν τις οδηγίες που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2021.