Οικονομία

Υπό αυστηρή επιτήρηση 10 χώρες της ΕΕ με υπερβολικό έλλειμμα

Υπό αυστηρή επιτήρηση 10 χώρες της ΕΕ με υπερβολικό έλλειμμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον δέκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Οι χώρες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με υπερβάλλοντα χρέη που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια και των οποίων οι προσπάθειες για οικονομική εξυγίανση θεωρούνται ανεπαρκείς.

Η αναμενόμενη αυτή κίνηση της Κομισιόν υπογραμμίζει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα δημοσιονομικά προβλήματα εντός της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών στο προσεχές μέλλον.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, θα θέσει υπό αυστηρότερη εποπτεία τη Γαλλία και την Ιταλία, δύο από τις χώρες με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στην ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί ότι οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα επανέλθουν σε πιο υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές.

Οι κανόνες για το χρέος της ΕΕ, οι οποίοι είχαν ανασταλεί για τέσσερα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα τεθούν ξανά σε ισχύ φέτος. Σύμφωνα με αυτούς, τα κράτη μέλη επιτρέπεται να έχουν μέγιστο έλλειμμα 3% του ΑΕΠ και χρέος έως 60% του ΑΕΠ.

Για τη Γαλλία, η απόφαση αυτή έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου. Η κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα αντιμετωπίσει επιπλέον πίεση από την αντιπολίτευση, καθώς το δεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National - RN), και η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, θα βρουν έναν ακόμη λόγο να αντιταχθούν στη λιτότητα που επιτάσσουν οι Βρυξέλλες και να επιτεθούν στις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του φιλευρωπαίου Μακρόν.