Οικονομία

Πρώτη διάθεση τρίμηνων εντόκων σε φυσικά πρόσωπα από τον ΟΔΔΗΧ

Πρώτη διάθεση τρίμηνων εντόκων σε φυσικά πρόσωπα από τον ΟΔΔΗΧ Φωτογραφία: Markus Spiske on Unsplash
Για πρώτη φορά, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να συμμετάσχουν σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αντίστοιχη πρωτοβουλία για ετήσια και εξάμηνα γραμμάτια.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, με την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, σε άυλη μορφή, με ημερομηνία λήξης την 4η Οκτωβρίου 2024. Η ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε για την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 (Τ+2), με τους τόκους να υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Οι Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ. θα υποβάλουν ανταγωνιστικές προσφορές, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών μέχρι τις 12.00 μ.μ. την ημέρα της δημοπρασίας, οι οποίες θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας αποδεκτής προσφοράς (cut-off price), μέχρι ποσοστού 20% του δημοπρατούμενου ποσού. Δεν θα γίνουν αποδεκτές συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024.

Ειδικότερα, την ίδια ημέρα της δημοπρασίας, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να αποκτήσουν τους τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας αποδεκτής προσφοράς στη δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Η κίνηση αυτή του ΟΔΔΗΧ εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αγορά εντόκων γραμματίων, προσφέροντας νέες ευκαιρίες επένδυσης στους πολίτες.