Market Maven

O ΟΔΔΗΧ σε Κοπεγχάγη και Ελσίνκι, o Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η καραμελοποιία Λάβδα και ο «Big brother» για τις διαφημίσεις τυχερών παιγνίων

O ΟΔΔΗΧ σε Κοπεγχάγη και Ελσίνκι, o Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η καραμελοποιία Λάβδα και ο «Big brother» για τις διαφημίσεις τυχερών παιγνίων
H καραμελοποιία Λάβδα.

Μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε η εξαγορά του 75% της καραμελοποιίας Λάβδα από την ΙΟΝ, καθώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατείχε ήδη από το 2017 το 25% της εταιρείας και τόσο αυτός όσο και γιος του Γιάννης, έχουν στενή συνεργασία με τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης, Μιχάλη και Αλέξανδρο Λάβδα.

Η καραμελοποιία που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με τις ταμπλέτες MEZ, με τις καραμέλες γάλακτος στο χρυσό περιτύλιγμα και η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει μερίδιο αγοράς με τις καραμέλες «Zero», είχε το 2022 κύκλο εργασιών 24,42 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 806 χιλ. ευρώ. Αν και το τίμημα της εξαγοράς του 75% της Λάβδα δεν ανακοινώθηκε εκτιμήσεις της αγοράς το τοποθετούν μεταξύ 10 εκατ. ευρώ και 13,5 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση, η αποτίμηση αντιστοιχεί σε οκτώ φορές τα EBITDA του 2022 (8x1,29 εκατ. ευρώ) και στη δεύτερη η αποτίμηση γίνεται στη βάση του 75% της καθαρής θέσης της εταιρείας για το 2022 (18 εκατ. ευρώ).

Σε non-deal roadshow ο ΟΔΔΗΧ

Στην Κοπεγχάγη για συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές βρέθηκε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας, ο οποίος σήμερα ταξιδεύει στο Ελσίνκι για να πραγματοποιήσει ανάλογες επαφές. Οι παρουσιάσεις του κ. Τσάκωνα γίνονται στο πλαίσιο non-deal roadshow που έχουν οργανώσει βασικοί διαπραγματευτές αγοράς των ελληνικών ομολόγων. Σε αυτές τις συναντήσεις ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ παρουσιάζει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς και τη δανειακή και διαχειριστική στρατηγική του Ελληνικού Δημοσίου για το τρέχον έτος. Δεν ξέρουμε το κατά πόσον το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών απασχολεί τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, δεδομένου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στην ελληνική βουλή διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν συνηθίζει να πολιτικολογεί και στέκεται πάντα στα νούμερα.

Οι διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών

Σύμβουλο που θα την επικουρήσει στο να υλοποιήσει ένα σύστημα για την παρακολούθηση της διαφημιστικής δραστηριότητας των παρόχων τυχερών παιγνίων αναζητεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η δαπάνη για την πληρωμή του συμβούλου ήδη εγκρίθηκε και πλέον απομένει η σχετική προκήρυξη. Το σύστημα εποπτείας διαφημιστικής δραστηριότητας θα είναι στην ουσία υποστηρικτικό του κανονισμού εμπορικής επικοινωνίας για τη σχεδίαση, παραγωγή, διάθεση, προώθηση και προβολή τυχερών παιγνίων που έχει θεσπίσει η ΕΕΕΠ από το 2014.

Ο εν λόγω κανονισμός, που ενδιάμεσα έχει τροποποιηθεί, έχει ως στόχο να ρυθμίσει τη βιομηχανία των τυχερών παιγνίων, να διασφαλίσει ότι οι εμπορικές επικοινωνίες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και να διαφυλάξει την προστασία του κοινού και ειδικά των ανηλίκων, από τους κινδύνους του εθισμού.

Οι αξιολογητές του ΣΔΟΕ

Ανασυστάθηκε εντός του ΣΔΟΕ η ειδική τριμελής επιτροπή που έχει την ευθύνη για την εξέταση και αξιολόγηση πληροφοριών που σχετίζονται με τη διάπραξη οικονομικών παραβάσεων. Η επιτροπή έχει ως αρμοδιότητα να αξιολογεί πληροφορίες και να τις κατηγοριοποιεί, ως «άνευ ενδιαφέροντος», ως «μικρού ενδιαφέροντος», ως «σημαντικές», ως «πολύ σημαντικές» και ως «ειδικού χειρισμού».

Οι άνευ ενδιαφέροντος πληροφορίες τίθενται στο αρχείο, με δυνατότητα επανεξέτασης, οι μικρού ενδιαφέροντος τίθενται σε προσωρινό αρχείο για μελλοντική διερεύνηση, οι σημαντικές εντάσσονται στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, οι πολύ σημαντικές διαβιβάζονται για άμεση διερεύνηση και οι ειδικού χειρισμού πληροφορίες προτεραιοποιούνται για διερεύνηση με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Το γεγονός ότι τρία άτομα αποφασίζουν για το ποια πληροφορία για υπόθεση φοροδιαφυγής είναι σημαντική ή όχι μπορεί να κριθεί με διάφορους τρόπους.

Από τη μία πλευρά, η συγκέντρωση αυτής της εξουσίας σε μια επιτροπή εξειδικευμένων στελεχών του ΣΔΟΕ διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από άτομα με γνώση και εμπειρία στον τομέα της δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Ωστόσο, η συγκέντρωση της εξουσίας αξιολόγησης σε μια μικρή ομάδα μπορεί να προκαλεί και ανησυχίες για τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα των αποφάσεων. Ο κίνδυνος προσωπικών προκαταλήψεων ή εξωτερικών επιρροών παραμένει υπαρκτός. Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού, θα ήταν ωφέλιμο να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας των αποφάσεων της επιτροπής, καθώς και διαφάνεια στις διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης.

Το ΚΥΤ Κορίνθου

Σε λιγότερο από 26 μήνες που προέβλεπε η σχετική σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ, ολοκλήρωσε το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου η Mytilineos, την οποία πρέπει πλέον να συνηθίσουμε να αποκαλούμε και να γράφουμε ως Metlen Energy & Metals. Το έργο ύψους 25,6 εκατ. ευρώ περιλάμβανε τη μελέτη, προμήθεια υλικών και την κατασκευή «με το κλειδί στο χέρι» του ΚΥΤ GIS 400kV / 150kV Κορίνθου, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό GIS 400kV & 150kV εγκατεστημένο εντός κτηρίων, δύο αυτομετασχηματιστές 400/150/30kV, 280/280/60MVA έκαστος, με τα αντίστοιχα συγκροτήματα αυτεπαγωγών 30kV, 50MVAr εκάστη, υπαίθρια εγκατάσταση και αυτόματο ψηφιακό σύστημα προστασίας και ελέγχου.

Η Metlen Energy & Metals έχει αναλάβει και τη σύμβαση συντήρησης του ψηφιακού συστήματος ελέγχου και προστασίας του ΚΥΤ για δέκα έτη. Το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της γραμμής 400 kV Μεγαλόπολης- Κορίνθου- Αττικής, ενώ τα επόμενα χρόνια θα γίνει και η αφετηρία για τη διασύνδεση της Κορίνθου με την Κω. Σε συνδυασμό με τον Δυτικό Διάδρομο Μεγαλόπολης- Πάτρας- Αχελώου, οι νέες αυτές υποδομές του ΑΔΜΗΕ έχουν πρακτικά ενσωματώσει την Πελοπόννησο στο σύστημα υπερυψηλής τάσης με πολλαπλά οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως για τη διείσδυση νέων μονάδων ΑΠΕ.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.