Επιστήμη

Ένα από τα παλαιότερα βιβλία του κόσμου θα μπορούσε να πιάσει 3 εκατ. λίρες σε δημοπρασία

Ένα από τα παλαιότερα βιβλία του κόσμου θα μπορούσε να πιάσει 3 εκατ. λίρες σε δημοπρασία
Ο Κώδικας Crosby-Schøyen, ο οποίος περιέχει τα παλαιότερα χριστιανικά κείμενα από την Αίγυπτο, ήταν θαμμένος για 1700 χρόνια και δημοπρατείται σήμερα στον οίκο Christie's στο Λονδίνο με εκτιμώμενη αξία 2-3 εκατομμύρια λίρες

Πιθανώς το αρχαιότερο βιβλίο στον κόσμο που «έφερε επανάσταση στη μελέτη του Χριστιανισμού» θα μπορούσε να πιάσει έως και 3 εκατομμύρια λίρες στη δημοπρασία σήμερα. Παρόλο που το πολύτιμο χειρόγραφο δεν είναι πλέον ακέραιο, ο οίκος Christie's εκτιμά πως μπορεί να πουληθεί έως 3,8 εκατομμύρια δολάρια.

Οι 104 σελίδες (52 μεμονωμένα φύλλα) δεν είναι πλέον ραμμένες μεταξύ τους και βρίσκονται η καθεμία πίσω από προστατευτικό πλεξιγκλάς, αναφέρει η Daily mail.
Χρονολογείται πριν από 1.700 χρόνια και περιλαμβάνει πέντε παλαιοχριστιανικά κείμενα γραμμένα στα κοπτικά, μια γλώσσα που προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο σε μια εποχή όπου «οι πρώτοι Χριστιανοί έβρισκαν τα πατήματά τους ως Χριστιανοί».

Ο Κώδικας που γράφτηκε στην Αίγυπτο από έναν μοναχό, περιέχει το παλαιότερο πλήρες κείμενο του Βιβλίου του Ιωνά καθώς και την πρώτη επιστολή του Πέτρου.

Για άγνωστους λόγους, θάφτηκε και έμεινε ανενόχλητος για περίπου 1500 χρόνια πριν την ανακάλυψή του. Είναι ένας «κώδικας», ένα αρχαίο χειρόγραφο κείμενο σε μορφή βιβλίου, που χρησιμοποιεί φύλλα βελούδου ή πάπυρο αντί για χαρτί και που περιέχει εκτός του Βιβλίου του Ιωνά και της πρώτης επιστολής του Πέτρου, το Δεύτερο βιβλίο των Μακκαβαίων, το Περί Πάσχας Μελίτου και ένα Πασχαλινό κήρυγμα.

Μιλώντας στο BBC ο Eugenio Donadoni, ανώτερος ειδικός στα βιβλία και τα χειρόγραφα στον οίκο Christie's είπε πως : «Όλα τα παλαιότερα βιβλία στον κόσμο χρονολογούνται ξανά. Το συγκεριμένο είχε προηγουμένως χρονολογηθεί στον 2ο αιώνα, αλλά τώρα όλοι συμφωνούν στη χρονολόγησή του στον 3ο ή 4ο αιώνα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το νωρίτερο, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε απόλυτα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κείμενα έχουν τεράστια σημασία για τον πρώιμο Χριστιανισμό: «Είναι ακρογωνιαίος λίθος της πρώιμης πίστης και μάρτυρας της πρώιμης εξάπλωσης του Χριστιανισμού γύρω από τη Μεσόγειο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό σε αυτό είναι ότι πρόκειται για μια συναρμολογημένη συλλογή κειμένων για τον εορτασμό ενός από τα πρώτα Πάσχα και για τις μοναστικές κοινότητες στην άνω Αίγυπτο.

«Είναι ένα από τα τρία σημαντικά ευρήματα του 20ου αιώνα που έφεραν επανάσταση στη μελέτη του Χριστιανισμού. Μιλάμε για τους πρώτους Χριστιανούς που βρίσκουν τα πατήματά τα τους ως Χριστιανοί, βουτηγμένοι ακόμα στις εβραϊκές παραδόσεις».

Το βιβλίο είχε αγοραστεί από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή το 1955, μέχρι να αποκτηθεί από τον Δρ Martin Schøyen, έναν Νορβηγό συλλέκτη χειρογράφων το 1988 - καθιστώντας το παλαιότερο γνωστό βιβλίο σε ιδιώτη. Λέγεται ότι η διατήρησή του οφείλεται στο ξηρό κλίμα της Αιγύπτου. Ο Δρ Schøyen κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία χειρογράφων στον κόσμο, με 20.000 κείμενα, συμπεριλαμβανομένων 400 τεμαχίων που συνδέονται με τη Βίβλο.

{https://www.youtube.com/watch?v=CehVm1jnNYA&t=1s}