Οικονομία

Οι εκλογές «πάγωσαν» την νέα ρύθμιση οφειλών

Οι εκλογές «πάγωσαν» την νέα ρύθμιση οφειλών Οι εκλογές «πάγωσαν» την νέα ρύθμιση οφειλών Φωτογραφία: Οι εκλογές «πάγωσαν» την νέα ρύθμιση οφειλών
Οι εκλογές «πάγωσαν» την νέα ρύθμιση οφειλών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με ρυθμό περίπου 1.000 αιτήσεων ανά ημέρα «τρέχει» η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Καταγράφεται μείωση από τις 2.000 – 2.500 αιτήσεις που ήταν η πορεία της ρύθμισης έως και πριν από τα Χριστούγεννα, με την αιτία γι’ αυτή την αντιστροφή του κλίματος να αναζητείται στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και στην αβεβαιότητα που δημιούργησε στους πολίτες – οφειλέτες.

Από τις 10 Νοεμβρίου, που τέθηκε σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση, η οποία δίνει το δικαίωμα στους οφειλέτες, υπό προϋποθέσεις, να αποπληρώσουν την οφειλή τους, έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, έχουν υποβληθεί 61.775 αιτήσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Ειδικότερα, στο ΙΚΑ υποβλήθηκαν 23.885 αιτήσεις για σύνολο οφειλής που ανέρχεται στα 670 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ υποβλήθηκαν 31.351 αιτήσεις για χρέη που φτάνουν στο ποσό των 355 εκατ. ευρώ περίπου. Πολύ μικρότερη είναι έως τώρα η ανταπόκριση στον ΟΓΑ, καθώς έχουν υποβληθεί μόλις 2.711 αιτήσεις για χρέη 22 εκατ. ευρώ και στο ΕΤΑΑ, που έχουν υποβληθεί 3.828 αιτήσεις για οφειλές 30 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι υπέβαλλαν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση τον Δεκέμβριο, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση τους, το αργότερο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν τις όποιες εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων έχουν καρπωθεί και να βρεθούν εκτός ρύθμισης.