Οικονομία

Η Metlen επεκτείνεται στην παραγωγή και πώληση ενέργειας στο εξωτερικό

Η Metlen επεκτείνεται στην παραγωγή και πώληση ενέργειας στο εξωτερικό
Η Metlen προχωρά με τη στρατηγική ανάπτυξής της στο εξωτερικό, επεκτείνοντας το κάθετο μοντέλο δραστηριοτήτων που εφαρμόζει στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν οι επικεφαλής της εταιρείας στους δημοσιογράφους, πρώτη χώρα εφαρμογής αυτής της νέας στρατηγικής θα είναι η Ιταλία, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία.

Ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας, Γιάννης Καλαφατάς, τόνισε ότι η Ιταλία αποτελεί το αρχικό σημείο ενδιαφέροντος της εταιρείας λόγω της μεγάλης διασυνδεδεμένης αγοράς της με την Ελλάδα και της σημαντικής ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 250-300 τεραβατώρων, έναντι 48-49 τεραβατώρων στην Ελλάδα.

Η ιταλική αγορά είναι κατακερματισμένη, με περισσότερες από 600 εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον τομέα της προμήθειας, ο οποίος βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης. Η Metlen, με ήδη υπάρχουσα παρουσία στην παραγωγή μέσω έργων ΑΠΕ, αναζητεί ευκαιρίες επέκτασης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, στοχεύοντας κυρίως σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Το κάθετο μοντέλο δραστηριοποίησης στην παραγωγή και προμήθεια κρίνεται απαραίτητο για τον περιορισμό του ρίσκου των αγορών.

Η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων στο φυσικό αέριο θα είναι το σημείο εισόδου της Metlen στις αγορές των Βαλκανίων. Ο κ. Καλαφατάς ανέφερε ότι στις αγορές όπου η Metlen πουλά φυσικό αέριο, υπάρχει επίσης ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, επιτρέποντας έτσι την πώληση δύο προϊόντων στην ίδια αγορά. Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, η Metlen σχεδιάζει πιθανές νέες εξαγορές στον τομέα της προμήθειας με στόχο την αύξηση του μεριδίου της στη λιανική αγορά στο 30% έως το 2026. Ο κ. Καλαφατάς σημείωσε ότι η ελληνική αγορά προμήθειας είναι ακόμα κλειστή, αλλά αναμένεται να αλλάξει, αναφερόμενος ειδικά στη ΔΕΗ, η οποία κατέχει πάνω από 70% των οικιακών καταναλωτών.

Σήμερα, η Metlen καλύπτει το 18% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρισμού, ενώ το μερίδιό της στο φυσικό αέριο έφτασε στο 37% το 2023. Ο κ. Καλαφατάς υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει στο ενεργειακό μίγμα για αρκετά χρόνια, λόγω της σταθερότητας και ασφάλειας που παρέχει, παρά το ρίσκο των πολύ χαμηλών ή μηδενικών τιμών των φωτοβολταϊκών που οδηγούν σε προβληματικές επενδύσεις.