Οικονομία

Ασυνέπειες στα stress tests των τραπεζών εντόπισε η ΕΒΑ

Ασυνέπειες στα stress tests των τραπεζών εντόπισε η ΕΒΑ Φωτογραφία: pexels/Expect Best
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διενεργήσει έρευνα στις ευρωπαϊκές τράπεζες για την ακρίβεια των στοιχείων και των υπολογισμών που χρησιμοποιούν στα stress tests, καθώς έχουν εντοπιστεί ασυνέπειες

Αυτή η κίνηση έρχεται λίγους μήνες πριν την έναρξη της σχετικής άσκησης για το 2025. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) και τις εθνικές εποπτικές αρχές, η ΕΒΑ συντονίζει και διεξάγει κάθε δύο χρόνια αυτή την άσκηση για να αξιολογήσει την αντοχή των τραπεζών σε υποθετικά οικονομικά σοκ.

Στα stress tests του 2025 θα συμμετάσχουν 68 τράπεζες από την Ε.Ε. και τη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένων 54 από την Ευρωζώνη, καλύπτοντας το 75% του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε.

Η διεξαγωγή τους θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στα τέλη Ιουλίου του 2025.

Στη βάση αυτή οι εγχώριες εποπτικές αρχές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ασυνέπειες στον τρόπο που οι τράπεζες διεξάγουν τα stress tests.

Το σύστημα των stress tests της Ε.Ε. βασίζεται στα δεδομένα και τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι τράπεζες, με σενάρια σχεδιασμένα από το ESRB.

Το πρόγραμμα εργασίας της ΕΒΑ για το 2025, που θα δημοσιευθεί σύντομα, θα περιλαμβάνει την εξέταση της προετοιμασίας των δεδομένων από τις τράπεζες, καθώς και των προσεγγίσεών τους για τον υπολογισμό του κινδύνου αγοράς και του πιστωτικού κινδύνου.

Επίσης, θα εξεταστεί πόσο καλά ενσωματώνονται τα stress tests στη δομή διακυβέρνησης των τραπεζών και κατά πόσο οδηγούν σε αποτελεσματικές διαχειριστικές ενέργειες.

Η ΕΒΑ θα ζητήσει από τις εθνικές εποπτικές αρχές να αξιολογήσουν την ύπαρξη ρεαλιστικών και αξιόπιστων σχεδίων έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, ικανά να αντιμετωπίσουν σοβαρά σενάρια όπως ένοπλες συγκρούσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή ψηφιακά blackout.

Επιπλέον, θα διερευνηθεί η χρήση των «αντίστροφων stress tests», τα οποία εξετάζουν πιθανά καταστροφικά γεγονότα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα οδηγήσουν σε νέους κανονισμούς, αλλά θα αυξήσουν την προσοχή στις υπάρχουσες κανονιστικές απαιτήσεις.

Η ΕΒΑ δημοσίευσε προ ημερών το προσχέδιο της μεθοδολογίας, τα πρότυπα και την καθοδήγηση για τα stress tests του 2025, με σημαντικές αλλαγές όπως η ενσωμάτωση του Κανονισμού Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CRR3) και η αναβολή της αναθεώρησης του χαρτοφυλακίου συναλλαγών.