Οικονομία

Ποιος ξεφορτώνεται bitcoin και τρομάζει τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων

Ποιος ξεφορτώνεται bitcoin και τρομάζει τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων Φωτογραφία: UNSPLASH
Πώς η γερμανική κυβέρνηση βρέθηκε με τόσα πολλά bitcoin.

Εδώ και εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση πουλάει bitcoin αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα πίσω από την έντονη ρευστοποίηση του κρυπτονομίσματος.

Τον Ιούνιο η γερμανική κυβέρνηση άρχισε να πουλά bitcoin μέσω της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Η αρχή έγινε με 900 bitcoin- η αξία των οποίων ανερχόταν σε περίπου 52 εκατομμύρια δολάρια- σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Arkham Intelligence.

Την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση πούλησε άλλα 3.000 bitcoin, που αξίζουν περίπου 172 εκατομμύρια δολάρια. Και τη Δευτέρα ακολούθησε η πώληση άλλων 2.739, αξίας 155 εκατομμυρίων.

Παράλληλα με αυτές τις πωλήσεις έπεσε δραματικά η τιμή του bitcoin. Την περασμένη Παρασκευή έφτασε στα 55.000 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με την CoinGecko. Μάλιστα, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ολόκληρη η αγορά των κρυπτονομισμάτων είχε χάσει πάνω από 170 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε 24 ώρες, δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Οι πωλήσεις bitcoin από τη Γερμανία δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων. Γιατί το ψηφιακό νόμισμα δέχθηκε πιέσεις και από την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πιστωτές του ανταλλακτηρίου bitcoin Mt. Gox, που χρεοκόπησε το 2014.

Σήμερα υπάρχουν σε κυκλοφορία περίπου 19,7 εκατομμύρια bitcoins, αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko. Όμως, αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές είναι το πώς οι πωλήσεις της Γερμανίας επηρεάζουν τη διάθεση της αγοράς.

Παρότι «σχετικά μικρές» οι πωλήσεις bitcoin, «επηρέασαν το κλίμα της αγοράς, επεσήμανε ο Τζέιμς Μπάτερφιλ, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία CoinShares, μιλώντας στο CNBC.

Πώς η Γερμανία βρέθηκε με τόσα bitcoin

Τον περασμένο Ιανουάριο η αστυνομία στο κρατίδιο της Σαξονίας ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε περίπου 50.000 bitcoin, που τότε άξιζαν περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ήταν η μεγαλύτερη κατάσχεση bitcoin από τη γερμανική αστυνομία, σύμφωνα με τις αρχές. Η κατάσχεση έγινε από τους διαχειριστές του Movie2k.to, μία ιστοσελίδα πειρατείας ταινιών.

Τώρα, η γερμανική αστυνομία κατέχει περίπου 32.488 bitcoins. Με τη σημερινή τιμή, αξίζουν σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, δεν χαίρονται όλοι με τις πωλήσεις του κρυπτονομίσματος. Η βουλευτής Γιοάνα Κόταρ έστειλε επιστολή στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ότι η πώληση των bitcoin όχι μόνο δεν είναι λογική, αλλά είναι και αντιπαραγωγική.