Οικονομία

Τσάπαλος: Προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων ο 5ος τραπεζικός πυλώνας

Τσάπαλος: Προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων ο 5ος τραπεζικός πυλώνας
«Η δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα θα ωφελήσει ξεκάθαρα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, στο Action24.

Αν και ο κ. Τσάπαλος ανέφερε ότι από τη θέση του δεν μπορεί να σχολιάσει ή να αξιολογήσει πιθανές ή προβλεπόμενες συμφωνίες στον τραπεζικό τομέα ή σε άλλους κλάδους της οικονομίας, απάντησε στο ερώτημα γιατί η δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα θα ήταν θετική για την ελληνική οικονομία.

Άμεσο όφελος 

«Ξεκάθαρα ναι, γιατί θα είναι προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση το υποστηρίζει σταθερά εδώ και πολλούς μήνες, ότι η δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, με άμεσες θετικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων θα μειωθεί, καθώς ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί, διευκολύνοντας τη χορήγηση δανείων και μειώνοντας τις προμήθειες. Η είσοδος νέων, ισχυρών παικτών στον τραπεζικό τομέα θα έχει άμεσο και μακροπρόθεσμο όφελος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Επενδυτές

Επιπλέον, ο κ. Τσάπαλος υπογράμμισε τη σημασία της επενδυτικής βαθμίδας στη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, καθώς στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα στην οποία μπορούν να επενδύσουν οι επενδυτές.

«Η επενδυτική βαθμίδα επηρεάζει τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, δείχνοντας στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα με ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα. Επομένως, η δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα θα ενισχύσει την εικόνα και τη θέση της χώρας διεθνώς, τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και γενικότερα. Είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας να έχουμε ισχυρούς παίκτες και τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και προσελκύει επενδύσεις», κατέληξε ο κ. Τσάπαλος.