Πολιτική

Γλαβίνας: «Σκάνδαλο υποκλοπών, σκάνδαλο συγκάλυψης, σκάνδαλο διαφθοράς»

Γλαβίνας: «Σκάνδαλο υποκλοπών, σκάνδαλο συγκάλυψης, σκάνδαλο διαφθοράς»
«Ένας παρακρατικός μηχανισμός στήθηκε έχοντας ως υποβολέα και ενορχηστρωτή το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν να είναι όλα συμπτώσεις. Ήταν όλοι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γλαβίνας.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Πρώτο Πρόγραμμα  ήταν καλεσμένος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας και σχολίασε την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές.

«Έχουμε το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων για το οποίο δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Μπορεί αυτή την στιγμή να υπάρχει η επικάλυψη μίας δικαστικής απόφασης αλλά τα μεγάλα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί. Για ποιο λόγο παρακολουθήθηκαν όλα αυτά τα πρόσωπα; Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πετύχει μία σημαντική δικαστική απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ενημερωθεί για τον λόγο της παρακολούθησής του. Πρόκειται επομένως και για ένα σκάνδαλο συγκάλυψης καθώς, όπως φαίνεται, ο ιός της συγκάλυψης επιμόλυνε και τις δικαστικές αρχές αλλά και για ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Ένας παρακρατικός μηχανισμός στήθηκε έχοντας ως υποβολέα και ενορχηστρωτή το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν να είναι όλα συμπτώσεις. Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι ήταν σύμπτωση όλοι οι κοινοί στόχοι της ΕΥΠ και του Predator; Ήταν όλοι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια;», τόνισε ο κ. Γλαβίνας.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά στο πόρισμα περί νομιμότητας των παρακολουθήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: Περιμένουμε να μελετήσουμε το πόρισμα για να έχουμε μία ακριβή εικόνα. Αυτή τη στιγμή, εμείς έχουμε μόνο την ανακοίνωση της κας. Αδειλίνη. Το εάν ήταν νόμιμες οι παρακολουθήσεις και εάν ακολουθήθηκε ο τύπος, αν υπήρχε και ποια ήταν η ειδική αιτιολογία που πιθανώς απαιτήθηκε, είναι θέματα που περιμένουμε να μάθουμε κι εμείς. Εφόσον λοιπόν είναι όλα καλώς καμωμένα και νόμιμα σύμφωνα με το πόρισμα, γιατί δεν ενημερώνεται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ο κ. Ανδρουλάκης για τους λόγους που τέθηκε υπό παρακολούθηση; Αλλά και γιατί οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας π.χ. δεν διεκδικούν να μάθουν για τους σχετικούς λόγους; Δεν είναι ένα λογικό ερώτημα αν δεχτούμε τα όσα αναφέρει το πόρισμα;»

«Υπάρχουν μάλιστα εύλογες απορίες, απορρέουσες από δημοσιεύματα, για τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα που κράτησε δύο χρόνια, άλλαξε χέρια και τελικά οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση. Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, είναι ανεξάρτητη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν κρίνεται. Η αξία της δικαιοσύνης πολλές φορές ενισχύεται από το δικαίωμα να την αξιολογούμε και να την κρίνουμε. Μία αρχειοθέτηση δεν σημαίνει και το τέλος, έχουμε μάλιστα δει πολλές υποθέσεις να ανασύρονται από το αρχείο. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Και οι κρίνοντες κρίνονται, όπως πολύ σωστά είπε χτες στην ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων ο Νίκος Ανδρουλάκης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Ας μην ξεχνάμε και την παραδοχή του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν λάθος αλλά και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπήρχαν «ρυπαρά δίκτυα» εντός της ΕΥΠ. Ποιος έχει δίκιο λοιπόν; Η δικαιοσύνη με το πόρισμα που κατέθεσε ή η κυβέρνηση; Δεν μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο. Οι αντιφάσεις και τα ερωτήματα που ανακύπτουν σε αυτή την υπόθεση είναι πάρα πολλά. Την στιγμή που οι Ανεξάρτητες Αρχές και η ερευνητική δημοσιογραφία έκαναν πολύ σωστά τη δουλειά τους και έχουμε πολλές αποκαλύψεις, εντούτοις όλα αυτά κλείνουν και η κυβέρνηση πανηγυρίζει με πολύ μεγάλη αλαζονεία και Υπουργοί της ζητούν να μη μιλήσουμε ξανά για το θέμα. Έχουμε χρέος να αναζητήσουμε την αλήθεια και να υπερασπιστούμε τους θεσμούς. Δεν είναι δυνατόν για ένα τόσο σοβαρό σκάνδαλο να την πληρώσουν μόνο ιδιώτες σε βαθμό πλημμελήματος και να κλείσει τόσο εύκολα αυτή η υπόθεση».

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να διεκδικήσει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί η απόφαση ενός ανώτατου δικαστηρίου, το οποίο ακυρώνει τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας και ορίζει ρητά να ενημερωθεί όπως δικαιούται για τους λόγους της παρακολούθησής του» ξεκαθάρισε ο κ. Γλαβίνας.