Οικονομία

Διπλή τεχνική αναβάθμιση στο Ε9 εντός του Ιουλίου

Διπλή τεχνική αναβάθμιση στο Ε9 εντός του Ιουλίου Φωτογραφία: intime
Από τις 16 Ιουλίου, οι εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής υποβάλλονται πλέον ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myProperty, με την προϋπόθεση ότι η αρχική δήλωση έχει κατατεθεί μέσω της ίδιας εφαρμογής και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα το Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα για όλες τις δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα: ο δωρητής ή ο γονέας επικαιροποιεί τα στοιχεία του ακινήτου στην τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση στο Περιουσιολόγιο πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου.

Στη συνέχεια, με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στην εφαρμογή, δημιουργείται αυτόματα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τις απαραίτητες μεταβολές.

Τα πεδία της δήλωσης συμπληρώνονται αυτόματα για τον δωρητή ή τον γονέα με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και για τον δωρεοδόχο ή το τέκνο με τα στοιχεία από την περιουσιακή κατάσταση του δωρητή ή γονέα.

Οι κωδικοί μεταβολής που χρησιμοποιούνται είναι ο κωδικός 3 για τη διαγραφή ακινήτου και ο κωδικός 1 για τη δήλωση νέου ακινήτου.

Όταν οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων δημιουργούνται αυτόματα, αναρτάται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη θυρίδα των συμβαλλομένων στην ψηφιακή πύλη «myAADE» και αποστέλλεται email ενημέρωσης.

Σε περίπτωση τεχνικών προβλημάτων ή αν έχει ήδη υποβληθεί δήλωση για το ίδιο ακίνητο, η διαδικασία προσαρμόζεται ανάλογα.

Οι αυτόματα δημιουργημένες δηλώσεις Ε9 θεωρούνται οριστικώς υποβληθείσες με ημερομηνία υποβολής την ημερομηνία ανάρτησης του συμβολαίου στην πλατφόρμα.

Με αυτές τις αλλαγές, η ΑΑΔΕ συνεχίζει να απλοποιεί τις διαδικασίες, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους και μειώνοντας τον κίνδυνο λαθών και προστίμων.