Αθλητισμός

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Κελίφ», λέει τώρα η Ιταλίδα πυγμάχος

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Κελίφ», λέει τώρα η Ιταλίδα πυγμάχος Φωτογραφία: epa

Η Ιταλίδα πυγμάχος Αντζελα Καρίνι, η οποία την Πέμπτη εγκατέλειψε τον αγώνα κόντρα στην Αλγερινή Ιμάνι Κελίφ μέσα σε 46 δευτερόλεπτα, λέει ότι «θέλει να ζητήσει συγγνώμη» από την αντίπαλό της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις στιγμές μετά τον αγώνα.

Η Κελίφ είναι μία από τις δύο αθλήτριες που έχουν λάβει άδεια να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών στο Παρίσι, παρά το γεγονός ότι είχαν αποκλειστεί από το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής.

Η συμμετοχή της 25χρονης στους Αγώνες ήταν αμφιλεγόμενη και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να αγωνιστεί.

«Όλη αυτή η διαμάχη με στεναχωρεί», δήλωσε η Καρίνι στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, σύμφωνα με το BBC.

«Λυπάμαι και για την αντίπαλό μου. Αν η ΔΟΕ είπε ότι μπορεί να αγωνιστεί, σέβομαι αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

29065951 1 16fda

Μετάνιωσε που δεν έσφιξε το χέρι της Κελίφ

Η Καρίνι, επίσης 25 ετών, δήλωσε ότι η εγκατάλειψη του αγώνα ήταν μία ώριμη απόφαση που έπρεπε να πάρει, ωστόσο εξέφρασε τη λύπη της που δεν έσφιξε το χέρι της Κελίφ μετά.

«Δεν ήταν κάτι που σκόπευα να κάνω», δήλωσε η Καρίνι. «Στην πραγματικότητα, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από εκείνη και όλους τους άλλους. Ήμουν θυμωμένη επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες... είχαν γίνει καπνός για μένα».

Οπως είπε, μάλιστα, αν συναντούσε ξανά την Κελίφ , θα την «αγκάλιαζε».

46 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της παρουσίας της στο Παρίσι 2024

Αφού δέχτηκε μια γροθιά στο πρόσωπο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα από το ξεκίνημα του αγώνα, η Καρίνι πήγε στη γωνία για να την περιποιηθεί ο προπονητής της. Αφού συνέχισε για 16 δευτερόλεπτα, επέστρεψε και πάλι στη γωνία της και εγκατέλειψε τον αγώνα.

Η Καρίνι δήλωσε αργότερα στο BBC Sport: «Θα μπορούσε να ήταν ο αγώνας της ζωής μου, αλλά έπρεπε να διαφυλάξω τη ζωή μου εκείνη τη στιγμή».

29066007 57ee6

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) υπό την ηγεσία της Ρωσίας, η οποία διεξήγαγε τους ελέγχους πέρυσι, δήλωσε ότι η Κελίφ «δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή στη γυναικεία διοργάνωση, όπως αυτά ορίζονται από τους κανονισμούς της IBA».

Η Κελίφ αγωνιζόταν πάντα σε γυναικείους αγώνες και αναγνωρίζεται από τη ΔΟΕ ως αθλήτρια.

29065957 19747

Η θέση της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ είπε ότι η απόφαση της IBA να αποκλείσει τους πυγμάχους πέρυσι ήταν αυθαίρετη και η κύρια αιτία για τον σάλο που προκλήθηκε - μεταξύ άλλων η Βρετανίδα συγγραφέας J. K. Rowling και ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο να αγωνιστούν στους Αγώνες.

«Η Αλγερινή πυγμάχος γεννήθηκε γυναίκα, εγγράφηκε ως γυναίκα, μεγάλωσε ως γυναίκα και είναι γυναίκα στο διαβατήριό της. Επιστημονικά δεν πρόκειται για έναν άνδρα που πολεμά μια γυναίκα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Παρασκευή.