Οικονομία

Νέος υπολογισμός της σύνταξης για πάνω από 250.000 ασφαλισμένους

Νέος υπολογισμός της σύνταξης για πάνω από 250.000 ασφαλισμένους Νέος υπολογισμός της σύνταξης για πάνω από 250.000 ασφαλισμένους
Νέος υπολογισμός της σύνταξης για πάνω από 250.000 ασφαλισμένους Καθοριστικός για τον τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης για πάνω από 250.000 ασφαλισμένους είναι ο χρόνος θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ενώ από την αρχή του 2015 πλέον δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Έτσι για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης από τα Ασφαλιστικά Ταμεία απο την 1η/1/2015 ισχύουν δύο «μοντέλα» ανάλογα με το πότε «κλειδώνει» το δικαίωμα ο ασφαλισμένος.

Για περίπου 150.000 ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014, διατηρείται το παλαιό σύστημα, ενώ για 100.000 ασφαλισμένους που θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου τα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο.

Η βασική αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων (με βάση νόμο του 2010). Παράλληλα εφαρμόζονται μία σειρά διατάξεων που προβλέπονται σε παλαιότερους  νόμους, ενώ θα αλλάξουν τα κριτήρια χορήγησα του ΕΚΑΣ.

Για τους ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Ο νέος τρόπος είναι ενιαίος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προβλέπεται σε νόμους που ψηφίστηκαν το 2010 αλλά μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με βάση τον παλαιό τρόπο. Ωστόσο, τα χρόνια ασφάλισης τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 υπολογίζονται με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ τον μήνα, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.

Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ μπορούν να επιλέξουν την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας για να υπολογίσουν τη σύνταξή τους. Στον ΟΑΕΕ ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις κατηγορίες ασφάλισης τις οποίες έχει καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας στην εργασιακή του πορεία, ενώ όσον αφορά το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ο βασικός μισθός, το επίδομα των 140,80 ευρώ και το επίδομα θέσης ευθύνης αν ο υπάλληλος το λαμβάνει τουλάχιστον για μία διετία).

Το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύψει από τον συνυπολογισμό των ετών ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 και των χρόνων από το 2011 και μετά. Για όσους βγουν στη σύνταξη το 2015, η διαφορά από το να είχαν βγει το 2014 θα είναι μικρή. Το χάσμα θα αρχίσει να μεγαλώνει καθώς τα χρόνια θα περνούν και όλο και μεγαλύτερο διάστημα ασφάλισης θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα.

Νέο «τοπίο» δημιουργείται και στην επικουρική ασφάλιση, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αναλυτικά οι αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά είναι οι εξής:

* Τρόπος υπολογισμού της  κύριας σύνταξης. Με βάση τον νόμο Λοβέρδου/ Κουτρουμάνη (3863/2010) στις  κύριες συντάξει θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα:
-Τα χρόνια ασφάλισα μέχρι το τέλος του 2010 θα υπολογιστούν με βάση τον «παλαιό» τρόπο. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ θα μετρήσει η καλύτερη πενταετια της τελευταίας δεκαετίας.
-Τα χρόνια ασφάλισα μετά την 1 η Ιανουαρίου 2 011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα της  βασικής (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης.
-Τα δύο αυτά ποσά θα προστεθούν και θα προκύψει η τελική σύνταξη.

Πάντα με βάση τον νόμο οι αλλαγές  θα  ισχύουν μόνο για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1 η Ιανουαρίου 2015. Για περίπου 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (έτη ασφάλισα και όριο ηλικία) αλλά θα βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια παραμένει σε ισχύ ο παλαιός τρόπος υπολογισμού (δηλαδή δεν θα έχουν καμία επίπτωση στη σύνταξη).

NETWORK