Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσεκτικοί οι επενδυτές, χαμηλή η συναλλακτική δραστηριότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσεκτικοί οι επενδυτές, χαμηλή η συναλλακτική δραστηριότητα
Η πρόσφατη πτώση στις διεθνείς αγορές, που επηρέασε σημαντικά το ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας το κάτω από τις 1.400 μονάδες, αποδίδεται στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, για δεύτερη φορά από το 2007.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε απότομη άνοδο του ιαπωνικού γεν, ανατρέποντας τη στρατηγική του carry trade, που στηρίζεται στον δανεισμό σε νομίσματα με χαμηλά επιτόκια και επένδυση σε νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια. Ταυτόχρονα, οι ενδείξεις επικείμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία υπονόμευσαν την πεποίθηση των επενδυτών περί ομαλής προσγείωσης, αυξάνοντας την αβεβαιότητα στις αγορές.

Το ερώτημα πλέον είναι αν η αστάθεια θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, η οποία αναμένεται να χαρακτηρίζεται από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως παρά τις διεθνείς αναταράξεις, η εικόνα της ελληνικής αγοράς κατά το διάστημα 5-9 Αυγούστου ήταν μάλλον θετική, με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να φθάνει την Παρασκευή στα 96,11 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε παρά τη σημαντική μείωση στον όγκο συναλλαγών τόσο στα χρεόγραφα όσο και στα ομόλογα.

Συγκεκριμένα, ο όγκος συναλλαγών χρεογράφων με τη μέθοδο 6-1 μειώθηκε κατά 74,63%, με τον συνολικό αριθμό των τεμαχίων να περιορίζεται στα 13,78 εκατομμύρια στις 9 Αυγούστου, έναντι 54,32 εκατομμυρίων στις 5 Αυγούστου. Παράλληλα, ο όγκος συναλλαγών ομολόγων υποχώρησε κατά 47,59%, με τις συναλλαγές να ανέρχονται σε 879.000 τεμάχια στις 9 Αυγούστου, σε σύγκριση με 1,677 εκατομμύρια τεμάχια στις αρχές της εβδομάδας.

Επιπλέον, σημειώθηκε σημαντική μείωση στις συνολικές ανοικτές θέσεις σε παράγωγα, οι οποίες υποχώρησαν κατά 9,18%, φτάνοντας τις 415.221 στις 9 Αυγούστου. Αντίθετα, οι ανοικτές θέσεις σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) επί δεικτών σημείωσαν ελαφρά αύξηση κατά 1,29%, υποδεικνύοντας μια πιθανή στροφή των επενδυτών προς αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ωστόσο, ο αριθμός των συμβολαίων παραγώγων κατέγραψε δραματική πτώση κατά 84,93%, γεγονός που καταδεικνύει μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην αγορά παραγώγων. Παρά την αύξηση της κεφαλαιοποίησης, οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν μια γενική αβεβαιότητα στην αγορά, με τους επενδυτές να εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί απέναντι σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα.