Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα σενάρια για τις αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα σενάρια για τις αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα
Το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την 1η Μαρτίου 2025

Ξεκινούν με οριακές διορθώσεις οι αλλαγές στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες προγραμματίζεται να τεθούν σε εφαρμογή με τις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Η διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσει την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων για το τρέχον έτος, με την ΑΑΔΕ να καλείται να προσαρμόσει τα συστήματά της έως το τέλος του 2024.

Οι νομοθετικές αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους, δίνοντας έτσι επαρκή χρόνο στην ΑΑΔΕ να προσαρμόσει τα συστήματά της. Το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την 1η Μαρτίου 2025, με κλειδωμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα επιτρέψει παρατάσεις πέραν της 30ης Ιουνίου.

Ήδη, τα πρώτα σενάρια για τις αλλαγές έχουν αρχίσει να συζητούνται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αν και η ανάλυση των δεδομένων δεν έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Παρά το γεγονός ότι αναμένονται παρεμβάσεις, ο βασικός κορμός του τεκμαρτού συστήματος, που αφορά περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, δεν θα υποστεί σημαντικές αλλαγές.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις εστιάζουν σε πέντε βασικά σημεία: την αναθεώρηση του κριτηρίου του τζίρου, την αξιολόγηση του κόστους μισθοδοσίας, τον πιθανό συνυπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος, τις βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, και τη μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 σε 830 ευρώ θα οδηγήσει σε άνοδο του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.