Οικονομία

Κάθετα αντίθετοι οι ξενοδόχοι σε αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων

Κάθετα αντίθετοι οι ξενοδόχοι σε αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων
Σε έντονη κριτική προς το υπουργείο Εσωτερικών προέβη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων, με στόχο την επαναφορά του στα επίπεδα προ του 2009.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Χατζής εκφράζει την απογοήτευσή του για την πιθανή αυτή εξέλιξη, τονίζοντας ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι και πάλι ο μόνος που καλείται να πληρώσει το τίμημα της επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού, την ώρα που άλλοι κλάδοι ωφελούνται χωρίς να επιβαρύνονται.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισημαίνει πως, παρά την αύξηση στις αφίξεις, τα έσοδα ανά επισκέπτη φέτος είναι μειωμένα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2019 παραμένει η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, ενώ τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια πτώση στην πραγματική μέση κατά κεφαλή δαπάνη κατά 13% σε σχέση με το 2019.

Ο κ. Χατζής εκφράζει την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει μια τέτοια αύξηση του τέλους στη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, ιδιαίτερα των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε τραπεζικά και επενδυτικά προγράμματα. Προειδοποιεί ότι αυτή η πολιτική επιβαρύνσεων μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της οικονομίας στο σύνολό της.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρεται στο επιχείρημα ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος στηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη που έλαβε ήταν ανάλογη της συνεισφοράς του στην οικονομία και την απασχόληση, και τονίζει ότι οι επιχειρήσεις πλέον επιστρέφουν πολλαπλάσια τη στήριξη που έλαβαν, ζητώντας όμως να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και όχι με τιμωρητικές πολιτικές.