Πολιτική

Χαρίτσης: Το δημόσιο πρέπει να θέσει υπό τον έλεγχο του μία από τις συστημικές τράπεζες

Χαρίτσης: Το δημόσιο πρέπει να θέσει υπό τον έλεγχο του μία από τις συστημικές τράπεζες Φωτογραφία: INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Αλέξης Χαρίτσης παρουσιάσει την πρόταση της Νέας Αριστεράς για την οικονομία σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχει άλλος δρόμος: για τις ανάγκες των πολλών» ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης της Νέας Αριστέρας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με κύριο ομιλητή τον επικεφαλής της ΚΟ, Αλέξη Χαρίτση.

«Είναι αναγκαίο να διανύσουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας για όλους» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνοντας πως «το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία παράγει ανισότητες, φτώχια, περιβαλλοντική υποβάθμιση και δημοσιονομικές τρύπες. Και στόχος δικός μας, δεν είναι η συντήρηση, ή μια απλή διαχείριση του, είναι η αλλαγή και η ανατροπή του».

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, μπορεί η κυβέρνηση «να πανηγυρίζει για μια μεγέθυνση της οικονομίας, της τάξης του 2%, ωστόσο αυτή οφείλεται κυρίως στην υψηλή φορολογία και στη φθηνή εργασία. Είναι στρεβλή και αναπαράγει ανισότητες». Αντίθετα σημείωσε πως «η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να κατευθύνει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους "πολλούς" και να τους χρησιμοποιήσει ως ένα ισχυρό "οικονομικό και κοινωνικό εργαλείο" δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, τους διανέμει στους "λίγους, φίλους της", ενισχύοντας ολιγοπωλιακες καταστάσεις, που φέρνουν "ακρίβεια" και "διαφθορά"».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας σε μια πιο δίκαιη κατεύθυνση απαιτείται «ριζοσπαστική, κρατική ρύθμιση της οικονομίας, δραστική ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, ουσιαστική αναβάθμιση των κοινωνικού κράτους, πλήρης επαναφορά των συμβάσεων εργασίας και αποκατάσταση της λειτουργίας των συνδικάτων, καθώς επίσης και δημόσιος έλεγχος στην ενέργεια, στο νερό, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς, αλλά και μια δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα».

»Να το πούμε χωρίς περιστροφές» είπε μεταξύ άλλων, «εμείς πιστεύουμε ότι το δημόσιο πρέπει να θέσει υπό τον έλεγχο του μία από τις συστημικές τράπεζες» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. «Αυτά θα έφερναν μια βελτίωση, αν θέλετε, της ισορροπίας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, αλλά σήμερα δεν επαρκούν μόνο αυτά, χρειαζόμαστε πολύ πιο προωθητικά μέτρα. Κατά την άποψη μου σήμερα είναι η στιγμή, αυτό το οποίο συζητείται στην Ευρώπη σε προοδευτικούς κύκλους, η Αριστερά και στη χώρα μας να το διεκδικήσει μαζί με τα συνδικάτα, τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της χώρας, να προτάξουν τη μείωση του χρόνου εργασίας και την καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών».

Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, πρώην υπουργοί και στελέχη και μέλη της Νέας Αριστεράς και ακολούθησαν παρεμβάσεις από μέλη φορέων και συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί 7-10 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σκοπός του συνεδρίου είναι ο καθορισμός του ιδεολογικού και του πολιτικού χαρακτήρα αλλά των στόχων του κόμματος.

{https://www.facebook.com/acharitsis/videos/542204691715468/}