Πολιτική

2+1 καραμανλικοί που δίνουν γραμμή στον Κασσελάκη

2+1 καραμανλικοί που δίνουν γραμμή στον Κασσελάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα διατηρούσε σταθερά μια καλή σχέση με το καραμανλικό μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να ήταν έωλη η κατηγορία του ΠΑΣΟΚ περί μετώπου Τσίπρα-Καραμανλή, εντούτοις, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε συστηματικά τις επιθέσεις στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Η καλή σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και καραμανλικών επισφραγίστηκε με την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης από το 2019 και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και οργανωτικά πιο κοντά με στελέχη που ανήκαν παλιότερα στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή. Ο Ευάγγελος Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Καραμανλή, μπήκε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2023 και τις πρόσφατες ευρωεκλογές, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στις λίστες του 2023 θα είχε μπει και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αν δεν είχε βάλει βέτο η Ομπρέλα.

Αναβάθμιση

Τους τελευταίους μήνες όπου η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οι καραμανλικοί του ΣΥΡΙΖΑ είδαν τις μετοχές τους να κάνουν limit up στο στρατόπεδο των κασσελίστας. Η εσωκομματική ρήξη στην Κουμουνδούρου αποτέλεσε τη χρυσή ευκαιρία για τον Αντώναρο και τον Σπηλιωτόπουλο για να βρεθούν στο επιτελείο Κασσελάκη.

O Δημήτρης Ψαρράς μάλιστα τους αποκαλεί «Ηρακλείς του Κασσελάκη».

Αν και διαφορετικού χαρακτήρα, αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος και ενός άλλου γνωστού καραμανλικού, του πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κύρτσου.

Δίνουν γραμμή

Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι οι καραμανλικοί των κασσελίστας έχουν βγει απλώς στον αφρό της δημοσιότητας λόγω της αναταραχής που συγκλονίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια προσεκτική ματιά στις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις τους αναδεικνύει τον επιτελικό ρόλο τους στους κασσελίστας. Επί της ουσίας, οι Αντώναρος και Σπηλιωτόπουλος δίνουν τη γραμμή στον «στρατό» του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης και δείχνουν στο «στράτευμα» ποιοι είναι κάθε φορέα οι στόχοι καθώς και ποια είναι τα επιχειρήματα και ποιο είναι το λεξιλόγιο που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κύρτσος έρχεται στη συνέχεια ως αναλυτής για να τεκμηριώσει τη γραμμή των κασσελίστας.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, την επομένη της καθαίρεσης Κασσελάκη, ο Αντώναρος καθυβρίζει με αγοραίες εκφράσεις την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος:

antonar1_ae14a.jpg

«Είναι χ*σμενοι πάνω τους από τη δημόσια κατακραυγή οι πραξικοπηματίες. Και θέλουν να πάνε την εκλογή όσο πιο πίσω γίνεται. Σιγά. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις».

Στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται και ο Γιώργος Κύρτσος.

kyrtsos_b7de2.jpg

Την ίδια μέρα ο Αντώναρος γράφει ότι η οργή της βάσης θα μεγαλώνει εναντίον όσων ψήφισαν εναντίον του Κασσελάκη. Θα ακολουθήσουν τα υβριστικά μηνύματα από επώνυμους και ανώνυμους του διαδικτύου.

antonar2_ecfc8.jpg

Στις 10 Σεπτεμβρίου οι ύβρεις κλιμακώνονται.

antonar3_cbcab.png

Στις 11 Σεπτέμβρη, τρεις μέρες μετά την καθαίρεση, η γραμμή αλλάζει αφού έχει παρέμβει στον δημόσιο διάλογο ο συνταγματολόγος Κοντιάδης. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε τεθεί ζήτημα νομιμοποίησης της ΚΕ.

antonaros1_c2f62.jpeg

Την ίδια μέρα μπαίνει στη μάχη και ο Σπηλιωτόπουλος με τη γραμμή ότι ο Κασελάκης παραμένει πρόεδρο.

aris_4df25.jpeg

Ομοίως και ο Γιώργος Κύρτσος.

kirtsos_bfbaf.jpeg

Στις 12 Σεπτέμβρη ο Αντώναρος ως καθοδηγητής καλεί τις οργανώσεις να εκδώσουν ψηφίσματα εναντίον της πλειοψηφίας.

antonaros5_5e3a2.jpeg

Στις 13 Σεπτέμβρη ο Σπηλιωτόπουλος δίνει συνέχεια στο αφήγημα ότι ο Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος.

aris10_a174c.jpeg

 

Στις 15 Σεπτέμβρη ο Σηλιωτόπουλος απαντάει στο σενάριο διαγραφής Κασσελάκη με αναφορά στον…. Στάλιν.

stalin_b631b.jpeg

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Αντώναρος ξεκινάει την επίθεση κατά της Νοτοπούλου για για την καταγγελία της περί μπούλινγκ Κασσελάκη.

evaggelos1_a9644.jpeg

Χτες 17/9 ο Αντώναρος αναπαράγει συνέντευξη του Σπηλιωτόπουλου στην οποία ισχυρίζεται ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στον Κασσελάκη και μόνο.

aris101_3982d.jpeg

Θρίαμβο Κασσελάκη προβλέπει και ο Κύρτσος.

kir_c7d52.jpeg

Ιδεολογική σύγκλιση

Από την πρώτη στιγμή η συμμετοχή πρώην καραμανλικών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Αντώναρος και Σπηλιωτόπουλος δεν έχουν κάνει κάποια ιδεολογική στροφή. Επιμένουν ότι ανήκουν στον ιστορικό ιδεολογικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας έτσι όπως αυτός είχε οριστεί από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αλλά η ανέλιξη των καραμανλικών σε καθοδηγητικές θέσεις στο στρατόπεδο των κασσελίστας συνιστά ασφαλώς ποιοτικό άλμα. Άλμα που εξηγείται από τέσσερις παράγοντες:

Πρώτον, για τον Κασσελάκη μικρή σημασία έχει η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση στη Δεξιά, αφού και ο ίδιος πρεσβεύει μια αποϊδεολογικοποιημένη προσέγγιση της πολιτικής.

Δεύτερον, οι καραμανλικοί διαθέτουν μεγάλη πολιτική εμπειρία. Αυτήν την εμπειρία τη χρειάζονται οι κασσελίστας που έχουν μεγάλη έλλειψη στελεχών.

Τρίτον, οι καραμανλικοί του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τη μάχη χωρίς δισταγμούς. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι να τους πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν επί της ουσίας εκτός της κεντρικής πολιτικής.

Τέταρτον, δίνουν τη μάχη με τους όρους της σοσιαλμιτνιακής τοξικότητας, κάτι που «κουμπώνει» με τους κασσελίστας.

Το ερώτημα βέβαια αν αυτή τη βοήθεια του Αντώναρου και του Σπηλιωτόπουλου ωφελεί πραγματικά τον Κασσελάκη. Αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία.