Οικονομία

Τα ανοικτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου

Τα ανοικτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, με πολλά θέματα να παραμένουν ανοικτά.

Ένα από τα σημαντικά εμπόδια για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου ξεπεράστηκε με την απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου να διαθέσει 125 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου κατά την πενταετία 2025-2029. Η χρηματοδότηση αυτή θα καλύψει μέρος του κόστους κατασκευής, διασφαλίζοντας ότι οι Κύπριοι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα με πρόσθετες χρεώσεις στους λογαριασμούς τους για την ανάκτηση των εξόδων του έργου κατά την κατασκευαστική φάση.

Παράλληλα, η κυπριακή πλευρά αναθέρμανε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την εθνική εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, TAQA, μια εξέλιξη που ενισχύει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του έργου. Η πιθανή συμμετοχή της TAQA στο έργο ανοίγει νέες προοπτικές για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, ενώ αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη διεθνή επενδυτική υποστήριξη του εγχειρήματος.

Παρά την πρόοδο παραμένουν σημαντικά εμπόδια. Το ζήτημα του διαμοιρασμού του κόστους 50-50, σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος που θα μπορούσε να εμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου, δεν έχει επιλυθεί, αφήνοντας ανοιχτό ένα από τα κρισιμότερα θέματα της συμφωνίας. Επιπλέον, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η παράταση της ισχύος του premium WACC, που αφορά την απόδοση κεφαλαίου, από τα 12 στα 17 χρόνια, ένα θέμα που απαιτεί άμεση ρύθμιση.

Παράλληλα, η Κύπρος δεν έχει λάβει τελική απόφαση για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, με την Κυπριακή Δημοκρατία να περιμένει πρώτα να παραλάβει έκθεση από ξένο οίκο για τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου, κάτι που μάλλον τοποθετείται γύρω στον Δεκέμβριο. Η κυπριακή πλευρά παραμένει επίσης σταθερή στη θέση της για επιμερισμό του επιπλέον κόστους σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού ισόποσα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα συμφωνία κατανομής του κόστους, όπου η Κύπρος θα έπρεπε να αναλάβει το 63% και η Ελλάδα το 37%.

NETWORK