Οικονομία

Στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2025 – Τι προβλέπει

Στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2025 – Τι προβλέπει
Ανάπτυξη 2,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2025 που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Το προσχέδιο περιβάλλεται από σημαντικές αβεβαιότητες, που σχετίζονται με την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με τις βασικές παραδοχές του προσχεδίου το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2025, με βασικούς μοχλούς την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, ιδιαίτερα αυτές που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,1% το 2025. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% το 2025, διατηρώντας θετική δυναμική. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8,4% το 2025.

Για το 2025, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φτάσει το 2,5% του ΑΕΠ. Η αύξηση δαπανών κατά 3,6 δισ. ευρώ κατανέμεται μεταξύ αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1 δισ. ευρώ περίπου, των εξοπλιστικών δαπανών κατά 850 εκατ. ευρώ περίπου και των συντάξεων 1 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν νέους συνταξιούχους και τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν αυξήσεις συντάξεων.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2025 ενσωματώνει ακόμη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025 (440 εκατ. ευρώ), την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες (120 εκατ. ευρώ) και την οριζόντια αύξηση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα ώστε ο εισαγωγικός μισθός του δημοσίου υπαλλήλου να µην υπολείπεται του κατώτατου µισθμού (140 εκατ. ευρώ). , αλλά και την μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (100 εκατ. ευρώ).

Οι κύριοι κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον προϋπολογισμό του 2025 σχετίζονται κυρίως με εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο. Αν οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου ή άλλων μορφών ενέργειας αυξηθούν σημαντικά, αυτό θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος προέρχεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις με κυριότερη την εν εξελίξει κρίση στη Μέση Ανατολή. Τέλος, η επιβράδυνση των οικονομιών των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας αποτελεί έναν άλλο παράγοντα κινδύνου.