Πολιτική

Το Σάββατο η συνεδρίαση της ΚΕ για διαγραφή Κασσελάκη - Υποχρεωτικά δημόσιο το πόθεν έσχες των υποψηφίων

Το Σάββατο η συνεδρίαση της ΚΕ για διαγραφή Κασσελάκη - Υποχρεωτικά δημόσιο το πόθεν έσχες των υποψηφίων Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές το εξώδικο Κασσελάκη, επιστρέφεται ως απαράδεκτο.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το Σάββατο συνεδριάζει εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Η συνεδρίαση της ΚΕ θα γίνει προκειμένου να αποφασισθεί η απάντηση στο εξώδικο Κασσελάκη, το οποίο απευθύνεται και στην ΚΕ και στην ΠΓ.

Η Ρένα Δούρου και ο Πάνος Ρήγας τοποθετήθηκαν κατά της σύγκλησης της ΚΕ. Οι άλλοι ψήφισαν υπέρ, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη καταψήφισε όλη την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο Παύλος Πολάκης τάσσεται υπέρ της απόφασης της ΠΓ, πλην της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕ.

Σε συνέχεια της ενημέρωσης ακολούθησε επικοινωνία με το μέλος της πολιτικής γραμματείας Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία διευκρίνισε ότι τοποθετείται κατά της απόφασης στο κομμάτι της νέας συνεδρίασης της ΚΕ για το ερχόμενο Σάββατο.

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές το εξώδικο Κασσελάκη, επιστρέφεται ως απαράδεκτο

Πρωτοφανές χαρακτηρίζει η Πολιτική Γραμματεία το εξώδικο που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πράξη που «επιστρέφεται ως απαράδεκτη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου «δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες» και «δεν έχουν καμία σχέση» ούτε με τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ούτε με την Πολιτική Γραμματεία και τα όργανα του κόμματος, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υπογραμμίζεται.

Επίσης, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί προϋπόθεση για όλους τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος.

Όλη η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

«Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδρίασε σήμερα, μεταξύ άλλων, για να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, και την ανάρτηση, σήμερα, του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε.

Συνεπώς, διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη.

Επισημαίνεται ότι, στην απόφαση της Κ.Ε. της 21 Σεπτεμβρίου 2024, τίθεται ως προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν ο,τιδήποτε». Ως εκ τούτου, η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών, καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίηση του στην ιστοσελίδα.

Η Π.Γ. συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο 12/10/2024 κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου».

Εκρηκτικό το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία

Νωρίτερα, η Θεοδώρα Τζάκρη επέμεινε στο αίτημα παραίτησης της Ράνιας Σβίγκου, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕ, με σκοπό την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής.

Η Θεοδώρα Τζάκρη φέρεται να δήλωσε τα εξής στην ΠΓ:

«Η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει πλέον γραμματέας στο κόμμα μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες, γιατί στα χέρια της παραδόθηκε από την πρόεδρο της ΚΕ, Μαρία Κουβέλη σε τυπωμένα αντίγραφα και όχι ηλεκτρονική μορφή και είχε την υποχρέωση να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του κυρίου Κασσελάκη και να τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κόμματος. Η κυρία Σβίγκου είχε την υποχρέωση να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα. Παραβίασε τα καθήκοντα της, δεν λειτούργησε ως θεσμός αλλά ως κομματάρχης».

Επίσης, εξήγησε ότι «είναι άλλο η ταυτόχρονη ανάρτηση των Πόθεν Έσχες όλων των υποψηφίων στο σάιτ του κόμματος και άλλο πράγμα η επιλεκτική διαρροή των προσωπικών δεδομένων του κυρίου Κασσελάκη».

«Εδώ δεν είναι μόνο η δημοσιοποίηση του Πόθεν έσχες, εδώ έχει προβεί η εφημερίδα σε αξιολογικές κρίσεις» τόνισε, επιμένοντας στη «δημοσιοποίηση ταυτόχρονα και με ίσους όρους για όλους τους υποψήφιους».

Ο διάλογος Τζάκρη - Γεροβασίλη ενώπιον των δημοσιογράφων

Επίσης, σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε ενώπιον της Όλγας Γεροβασίλη το εξής: «Η κυρία Γεροβασίλη εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι ο κύριος Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος».

Αμέσως μετά, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Έχει δίκιο η Θεοδώρα, έθεσα αρχικά το ερώτημα αν είχε την έγκριση Κασσελάκη όταν έφερε τον φάκελο γιατί δεν υπήρχε πουθενά η υπογραφή του». Επισήμανε, ωστόσο ότι πέρα από νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο σημερινό επίμαχο εξώδικο, αναφέρει ότι είναι και υποψήφιος πρόεδρος, άρα υπάρχει υποψηφιότητα.

Γεροβασίλη: Πρωτοφανές πρώην πρόεδρος που θέλει να ηγηθεί να απειλεί το κόμμα με εισαγγελέα

Επίσης, η Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε ότι ζήτησε τη διαγραφή Κασσελάκη. Συγκεκριμένα:

«Αυτό το οποίο είπα είναι ότι πρέπει να παραλάβουν το εξώδικο τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ, στα οποία απευθύνεται και να γίνει μια έκτακτη Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει πώς θα απαντήσουμε. Και είπα ότι αν θέλετε τη γνώμη μου, δηλαδή ότι πρέπει να είναι με το ερώτημα της διαγραφής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται την προσφυγή στη βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση πρώην πρόεδρος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου να απειλεί το κόμμα με εισαγγελέα.

Απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα, παρά μόνο στο κόμμα. Παρακάλεσα τη Θεοδώρα Τζάκρη να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και δεν απάντησε».

Ζαχαριάδης: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Κασσελάκη να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κώστας Ζαχαριάδης φέρεται να δήλωσε τα εξής στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας:

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει να τον διαλύσει ας προσπαθήσει να το κάνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Ραγκούσης: Πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού και ποινικοποίησης της κομματικής ζωής

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε τα εξής:

«Πρέπει να συγκληθεί η ΚΕ γιατί η σημερινή εξέλιξη με την ποινικοποίηση της κομματικής ζωής, λόγω ιστορικής και πολιτικής βαρύτητας, εκφεύγει της αρμοδιότητας της ΠΓ.

Στην συνεδρίαση της ΚΕ, το αργότερο, οφείλουν να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι για αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού και ποινικοποίησης της κομματικής ζωής.

Οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός αλά Γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σε αυτό το επίπεδο, δεν ανήκουν αποκλειστικά στον Στέφανος Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του».

Νοτοπούλου: Ο μόνος στόχος Κασσελάκη να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Κασσελάκης εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης», φέρεται να ανέφερε στην τοποθέτηση της στην Πολιτική Γραμματεία η Κατερίνα Νοτοπουλου, προτείνοντας:

1. Σύγκληση ΚΕ για απόρριψη υποψηφιότητας του, δε σέβεται καταστατικές αρχές και αποφάσεις, μόνος στόχος του να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ

2. Παραπομπή του στην επιτροπή δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής

3. «ΚΟ δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης άνθρωποι που δε σέβονται τις αποφάσεις αυτού του κόμματος».

Θεοχαρόπουλος: Η ΚΕ να πάρει περαιτέρω αποφάσεις

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε πως «η ΚΕ είχε βάλει ως προϋπόθεση τον σεβασμό των συλλογικών οργάνων και έγινε εξώδικο στα συλλογικά όργανα του κόμματος με την ιδιότητα πρόεδρος...».

Επίσης, φέρεται να ζήτησε τη «σύγκληση της ΚΕ για περαιτέρω αποφάσεις».

Το εξώδικο του Κασσελάκη στην ΠΓ και την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη διαρροή του πόθεν έσχες του, το οποίο κατατέθηκε στο κόμμα στο πλαίσιο της επικύρωσης της υποψηφιότητάς του για την προεδρία.

Στο εν λόγω εξώδικο- στο οποίο υπογράφει ατομικά και με την ιδιότητα «του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ»- ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση πόθεν έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Παράλληλα, καλεί τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «να προχωρήσουν σε άμεση και κατεπείγουσα έρευνα, αυθημερόν, για την πρόωρη και επιλεκτική διαρροή που έλαβε χώρα, σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθώ να αιτηθώ όπως η ίδια έρευνα ανατεθεί νόμιμα σε αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές».

«Κανένα στοιχείο και ίχνος περί διαρροής»

Από την πλευρά τους πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και κανένα ίχνος περί διαρροής από το κόμμα προς οποιαδήποτε πλευρά.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα γίνεται θεσμικά και συντεταγμένα μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος.