Πολιτική

Το χρονικό της Τρίτης που επιτάχυνε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Το χρονικό της Τρίτης που επιτάχυνε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ
Μολονότι ελάχιστοι αμφέβαλαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνταν σε νέα διάσπαση στο επικείμενο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος στις 8-10 Νοέμβρη ή το πολύ αμέσως μετά την εκλογή νέου προέδρου την 24η Νοέμβρη και την 1η Δεκέμβρη, η χθεσινή μέρα φαίνεται πως επιτάχυνε ραγδαία τις εξελίξεις.

Μετά από όσα συνέβησαν χθες, είναι πολύ πιθανόν η διάσπαση να έρθει το ερχόμενο Σάββατο στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς πλέον έχουν σταλεί εξώδικα στα μέλη των κορυφαίων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη μεριά έχει διατυπωθεί ρητά η πρόταση διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη.

Μια συνεδρίαση της ΠΓ που προμηνύονταν ήρεμη μετά από καιρό

Και όμως, η χθεσινή μέρα προμηνύονταν ήρεμη, αφού η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα εξέταζε μόνο διαδικαστικά θέματα, όπως τους φακέλους των υποψηφιοτήτων και τον χώρο διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου. Επιπλέον, είχε προηγηθεί ένα διήμερο σχετικά χαμηλών τόνων, καθώς μετά την κατάθεση υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη από τη Θεοδώρα, Τζάκρη το Σάββατο, όλοι την είχαν αποδεχθεί, με περισσότερο ή λιγότερο βαριά καρδιά. Ενδεικτικό του κλίματος που είχε διαμορφωθεί, είναι ότι, μιλώντας σε πρωινό τηλεοπτικό πάνελ, η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι είναι κατά του αποκλεισμού της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου.

Το ρεπορτάζ για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, κανείς δεν είχε θεωρήσει ότι το πρώτο θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο αναφέρονταν στο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, περιλαμβάνοντας ορισμένα στοιχεία που έδειχναν ότι έχει γίνει διαρροή του σχετικού εγγράφου, θα φέρει τη θύελλα που ακολούθησε. Εξάλλου, βάση των αποφάσεων του κόμματος, το πόθεν έσχες θα δημοσιοποιούνταν μαζί με τα υπόλοιπα και στο εν λόγω ρεπορτάζ δεν περιλαμβάνονταν κάποια στοιχεία που άλλαξαν άρδην την εικόνα σε σχέση με όσα είχε δώσει στην δημοσιότητα ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης πριν μερικούς μήνες.

Και ξαφνικά ζητείται η παραίτηση Σβίγκου και στέλνονται εξώδικα

Ωστόσο, γύρω στις 11:30, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισακης, ζητούσε την παραίτηση της γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, κατηγορώντας τη για τη διαρροή, προαναγγέλλοντας, δε, πιθανή προσφυγή στη δικαιοσύνη για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Πράγματι, περίπου δύο ώρες αργότερα αποστέλλονταν εξώδικα στα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΠΓ ξεκινά με φουλ επίθεση της Τζάκρη

Λίγο μετά τις 14:30 η ΠΓ ξεκινούσε, με τη Θεοδώρα Τζάκρη να ζητά εκ νέου την παραίτηση Σβίγκου αναφέροντας ότι: «... δεν μπορεί να παραμείνει πλέον γραμματέας στο κόμμα μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες (…) Παραβίασε τα καθήκοντα της, δεν λειτούργησε ως θεσμός, αλλά ως κομματάρχης (…) Είναι άλλο η ταυτόχρονη ανάρτηση των Πόθεν Έσχες όλων των υποψηφίων στο σάιτ του κόμματος και άλλο πράγμα η επιλεκτική διαρροή των προσωπικών δεδομένων του κυρίου Κασσελάκη».

Η Γεροβασίλη ζητά έκτακτη σύγκληση της ΚΕ και διαγραφή Κασσελάκη

Αμέσως, στη Θεοδώρα Τζάκρη απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είπε: «Πρέπει να παραλάβουν το εξώδικο τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ, στα οποία απευθύνεται το εξώδικο και να γίνει μια έκτακτη ΚΕ για να αποφασίσει πώς θα απαντήσουμε. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής» (…) «Ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται την προσφυγή στη βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση πρώην πρόεδρος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου να απειλεί το κόμμα με εισαγγελέα. Απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα, παρά μόνο στο κόμμα».

Αποχώρηση Πολάκη με κριτική σε Κασσελάκη, αλλά θέση κατά της διαγραφής

Ελάχιστη ώρα μετά ο Παύλος Πολάκης αποχωρούσε από την ΠΓ λόγω προσωπικών υποχρεώσεων, κάνοντας δήλωση στις κάμερες έξω από την Κουμουνδούρου τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η διαρροή, αλλά 100 φορές πιο απαράδεκτο το εξώδικο. Τοποθετείται, δε, κατά μιας ενδεχόμενης διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο πάντως καλεί να πάρει πίσω το εξώδικο εντός 1-2 ωρών, πράγμα που δεν έχει συμβεί έκτοτε.

Επίθεση Παππά σε Τζάκρη

Στη συνέχεια της ΠΓ, αρκετά στελέχη φαίνεται να θεωρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο και σκληραίνουν τη στάση τους έναντι του.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Νίκος Παππάς ζήτησε από τη Θεοδώρα Τζάκρη να διευκρινίσει τί εννοούσε όταν έλεγε στην Κεντρική Επιτροπή «δεν σας αναγνωρίζω» και «οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά», με τη Θεοδώρα Τζάκρη να αναδιπλώνεται, λέγοντας πως «επρόκειτο για σχήμα λόγου».

Το κλίμα βαραίνει για Κασσελάκη

Επίσης υπέρ της διαγραφής Κασσελάκη, τοποθετήθηκαν οι Κώστας Ζαχαριάδης και Κατερίνα Νοτοπούλου, με την πρώτη να αφήνει και αιχμές για τη Θεοδώρα Τζάκρη σχετικά με το αν μπορεί να παραμείνει στη θέση της γραμματέα της ΚΟ μετά από όσα έχει δηλώσει εναντίον των συλλογικών οργάνων.

Ακόμη, οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης, τοποθετούνται υπέρ της έκτακτης σύγκλισης της ΚΕ, αν και δεν αναφέρουν, τουλάχιστον ρητά, ότι πρέπει να διαγραφεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Καταδικάζονται διαρροές, εξώδικα και συγκαλείται έκτακτη ΚΕ

Λίγο πριν τις 18:00 η ΠΓ ολοκληρώνεται και η απόφαση της δίνεται αυτομάτως στη δημοσιότητα, γεγονός που φαίνεται να αντικατοπτρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα των εξελίξεων.

Ουσιαστικά η απόφαση της ΠΓ έχει τρία σκέλη:

Πρώτο, αναφέρει πως «είναι καταδικαστέες οι διαρροές πόθεν έσχες» και πως «δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη γραμματεία της Κ.Ε., ούτε με την Π.Γ. και τα όργανα του κόμματος».

Δεύτερον ότι «επιστρέφεται» ως «απαράδεκτη» η αποστολή του εξώδικου στα όργανα.

Τρίτον, πως συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕ για το ερχόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Βγαίνοντας από την ΠΓ, μέλη του οργάνου εξηγούν ότι όλα τα ενδεχόμενα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ανοιχτά και οι αποφάσεις θα παρθούν από την ΚΕ

Οι συσχετισμοί στις ψηφοφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά της απόφασης συνολικά ψήφισε μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη. Υπέρ της απόφασης, αλλά κατά της σύγκλισης ΚΕ, ψήφισαν η Ρένα Δούρου και ο Πάνος Ρήγας, ενώ διαρρέεται ότι αυτή είναι η θέση και των Ολυμπία Τελιγιορίδου και Παύλου Πολάκη, οι οποίοι ήταν απόντες.

Λίγη ώρα μετά, η Ολυμπία Τελιγιορίδου εκδίδει ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη διαγραφή Κασσελάκη, «απόπειρα δολοφονίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Πολάκης ψάχνει «σασμό»

Επίσης, ο Παύλος Πολάκης καλεί με ανάρτηση στο facebook «να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ τα εξώδικα και να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ όλη η παραφιλολογία περί διαγραφής υποψηφίου προέδρου!!» και προειδοποιεί ότι «η ώρα να συναντηθούμε όλοι με την ευθύνη μας, έφθασε!». Τέλος, συνεργάτες του προαναγγέλλουν ότι σήμερα θα προχωρήσει σε νέα δήλωση ή ακόμη και παρέμβαση προκειμένου να αποτραπεί η προοπτική μια επικείμενης διάσπασης, αλλά και πως ο ίδιος δεν θα συμμετέχει στην ΚΕ του Σαββάτου.