Οικονομία

Σκληρή ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΔΟΥ για την μετακόμιση του ΣΔΟΕ – Βλέπει σκοπιμότητες

Σκληρή ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΔΟΥ για την μετακόμιση του ΣΔΟΕ – Βλέπει σκοπιμότητες
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) αντιδρά έντονα στην προγραμματισμένη μετακόμιση του ΣΔΟΕ από την οδό Πειραιώς, την οποία χαρακτηρίζει ως μέρος μιας ευρύτερης και συστηματικής πολιτικής απαξίωσης της υπηρεσίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως στο ακίνητο που στεγάζει το ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς στεγάζονται η Οικονομική Εισαγγελία και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος με τις νευραλγικές αυτές υπηρεσίες να μην έχουν ακόμη βρει ακίνητα για να μετακομίσουν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών καταγγέλλει πως η μετακίνηση αυτή έρχεται ως κορύφωση της χρόνιας αδιαφορίας και πολιτικής υπονόμευσης του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρά τις πολλαπλές νέες αρμοδιότητες που έχουν θεσμοθετηθεί για το ΣΔΟΕ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τις κρατά ανενεργές, ενώ για σχεδόν έξι χρόνια δεν έχει τοποθετηθεί επικεφαλής στην υπηρεσία. Η ίδια πολιτική ηγεσία που δείχνει ανεξήγητη αδράνεια όσον αφορά τη στελέχωση του οργανισμού, επιδεικνύει ασυνήθιστη σπουδή όταν πρόκειται για την απομάκρυνσή του από το κτίριο που στεγάζεται, επιβάλλοντας μια βιαστική μετακόμιση μέσα σε λίγες μέρες. Η Ομοσπονδία σημειώνει πως αυτή η ξαφνική κινητικότητα είναι επιφανειακή και επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση άγνωστων συμφερόντων, αφήνοντας ουσιαστικά το έργο του ΣΔΟΕ σε πλήρη αδράνεια.

Επιπλέον, η ΠΟΕ-ΔΟΥ επισημαίνει την κραυγαλέα αντίφαση της κυβέρνησης, η οποία από τη μία θεσμοθετεί νέες αρμοδιότητες για το ΣΔΟΕ, αλλά από την άλλη αποκλείει τους εργαζόμενους από πρόσβαση στα πληροφοριακά δίκτυα του Υπουργείου Οικονομικών, καθιστώντας τους ουσιαστικά ανίκανους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Παράλληλα, οι μισθοί των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ παραμένουν υποβαθμισμένοι, ενώ η συνεχής διαρροή προσωπικού προς άλλες υπηρεσίες επιτείνει την αποδυνάμωση του οργανισμού.

Σε μια ακόμα απόδειξη της παραμέλησης της υπηρεσίας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερεί τη δημοσίευση του νέου οργανογράμματος του ΣΔΟΕ, που θα όριζε τη δομή, το προσωπικό και τις υποδομές που απαιτούνται για τις νέες αρμοδιότητες. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση συνδυάζεται τώρα με την επιβολή μιας βιαστικής μεταστέγασης, η οποία γίνεται χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ή εκτίμηση των συνεπειών. Οι υπηρεσίες που πρόκειται να ενωθούν βρίσκονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αγνοώντας τόσο τις ανησυχίες των εργαζομένων όσο και τις σοβαρές ενστάσεις υπηρεσιακών παραγόντων.

Το αποκορύφωμα της κυβερνητικής υποκρισίας, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΔΟΥ, είναι το αφήγημα της εξοικονόμησης πόρων, που παρουσιάζεται ως η αιτία της μετακόμισης. Αυτό το επιχείρημα κρίνεται όχι μόνο ανεπαρκές, αλλά και αντιφατικό, δεδομένου ότι η ίδια η πολιτική ηγεσία είχε προηγουμένως υποστηρίξει την ανάγκη συγκέντρωσης των υπηρεσιών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Η Ομοσπονδία καταλήγει πως αυτή η μετακίνηση όχι μόνο δεν επιτυγχάνει την εξοικονόμηση πόρων, αλλά αποσυντονίζει περαιτέρω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υπονομεύοντας τη συνολική λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ απαιτεί την άμεση παύση της διαδικασίας μετακόμισης, την ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος που θα ενσωματώνει τις νέες ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές και την πλήρη ενεργοποίηση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ. Καλεί σε άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, ενώ δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομική πρωτοβουλία για να σταματήσει τη μεταστέγαση, επιμένοντας πως η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα σκόπιμων πολιτικών αποφάσεων που πλήττουν τη λειτουργικότητα και την ανεξαρτησία του οργανισμού.