Οικονομία

Ανησυχία στους κτηνοτρόφους μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού

Ανησυχία στους κτηνοτρόφους μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού Ανησυχία στους κτηνοτρόφους μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού Φωτογραφία: Ανησυχία στους κτηνοτρόφους μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού
Ανησυχία στους κτηνοτρόφους μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού Τον "κώδωνα του κινδύνου" για νέες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, λόγω της πρόσφατης εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε Πέλλα και Θράκη, κρούουν Έλληνες κτηνοτρόφοι, με ορισμένους να ζητούν την υλοποίηση ενός εμβολιακού προγράμματος και άλλους την εξασφάλιση ενός κονδυλίου που θα τους δώσει τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνιση της νόσου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος γνωστοποίησε, πρόσφατα, στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον εντοπισμό κρούσματος καταρροϊκού πυρετού σε περιοχή της Πέλλας, ενώ ο κτηνοτρόφος Μαργαρίτης Θεολογίδης από την Κομοτηνή ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον εντοπισμό κρούσματος και στην περιοχή της Θράκης.

Υπέρ της υλοποίησης ενός εμβολιακού προγράμματος προκειμένου να μην χαθούν κι άλλα ζώα, τάσσεται ο κ. Πεβερέτος, επισημαίνοντας πως "επιστημονικές αναλύσεις, αλλά και παραδείγματα άλλων χωρών που αντιμετώπισαν αντίστοιχο θέμα, μας έχουν πείσει ότι απαιτείται η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος".

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι που υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να μην είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να μπει φρένο στη "χαλαρότητα" που, όπως υποστηρίζουν, επικρατεί στον πρωτογενή τομέα και να βρεθεί ένα κονδύλι για να διατεθεί στους κτηνοτρόφους, ώστε να έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα εντομοαπωθητικά και άλλα φάρμακα που απαιτούνται για να σώσουν τα ζώα τους έγκαιρα. Ένας απ' αυτούς είναι ο κ. Θεολογίδης, σύμφωνα με τον οποίο "θα πρέπει να διασφαλιστούν οι πόροι έτσι ώστε ο κάθε κτηνοτρόφος να προφυλάξει μόνος του την περιουσία του, σε συνεργασία με κτηνιάτρους".

Πάντως, στην Ολλανδία, την περίοδο 2006-2009 είχαν το ίδιο πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό και το γεγονός ότι καθυστέρησαν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των ζώων, τους κόστισε 200 εκατ. ευρώ, όπως οι ίδιοι οι Ολλανδοί κτηνοτρόφοι έχουν παραδεχτεί σε διάφορες εκδηλώσεις που συμμετείχαν, στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, οι Ισπανοί συνάδελφοί τους δεν υπέστησαν ανάλογες ζημίες, αφού αποφάσισαν γρήγορα την υλοποίηση εμβολιακού προγράμματος, το 2006, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας Αθηνά Τραχήλη.

"Έστω στο 'και δέκα', αν υλοποιηθεί το εμβολιακό πρόγραμμα στη χώρα μας, θα γλιτώσουμε από βέβαιο θάνατο χιλιάδες ζώα" σημειώνει και προσθέτει: "η ανάγκη για εμβολιασμό είναι επιτακτική, αφού σύμφωνα και με τεκμηριωμένες μελέτες κτηνιάτρων δεν υπάρχει δια βίου ανοσία από τη νόσο, ενώ είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι ο ιός ζει και το χειμώνα".

Παράλληλα, τονίζει ότι "η ελληνική νομοθεσία μιλάει για εμβολιασμό", υπογραμμίζοντας τη σημασία να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής στις μονάδες των κτηνοτρόφων της χώρας.

Στο μεταξύ, η κ. Τραχήλη θέτει επί τάπητος και μια άλλη παράμετρο, που επεξεργάζονται και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. "Από πέρυσι, οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι έψαχναν να βρουν τρόπο και να προμηθευτούν μόνοι τους τα εμβόλια που απαιτούνται προκειμένου να σώσουν την ζωική τους περιουσία" σημειώνει, επισημαίνοντας πως "το κόστος που θα κληθούν να καταβάλλουν για την έναρξη εμβολιακού προγράμματος είναι πεπεισμένοι ότι θα είναι πολύ μικρότερο από τις απώλειες που εκτιμούν ότι θα έχουν και φέτος, αλλά και τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν για να προφυλάξουν τις μονάδες τους".