Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Σταδιακή επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

ΓΣΕΒΕΕ: Σταδιακή επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
ΓΣΕΒΕΕ: Σταδιακή επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την πρόθεσή του να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ, για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη.

 Προϋπόθεση όμως είναι να καταργηθεί η 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), που μείωσε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ (για νέους έως 25 ετών στα 511 ευρώ μικτά), έτσι ώστε να μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να αποφασίσουν από κοινού ποιος θα είναι ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει σταδιακή αύξηση των κατώτατων αποδοχών, έτσι ώστε να μην υπάρξει άμεση επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι σε ενδεχόμενη άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σε βάθος ενός έτους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επιβαρύνονταν με 660 εκατ. ευρώ, επιπλέον λειτουργικό κόστος. Όλα αυτά, ενώ υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους, χρονικό διάστημα από 1-6 μήνες. Η ΓΣΕΒΕΕ θα προτιμούσε την υπογραφή διετούς ή τριετούς σύμβασης εργασίας, με προοπτική στην κατάληξή της ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 751 ευρώ και, γιατί όχι, να είναι και πιο υψηλός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, επισήμανε ότι είναι αβάσιμη η άποψη ότι οι χαμηλοί μισθοί συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε δε ότι οι επιχειρήσεις ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν ο μισθός ήταν στα 751 ευρώ και το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν είχε θιγεί.

Για το θέμα των ελέγχων στην αγορά εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε την αντίθεσή της με το υπέρογκο πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, τονίζοντας ότι είναι εξοντωτικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την άλλη βέβαια, παραδέχτηκε ότι η αδήλωτη εργασία δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και πρέπει να εξαλειφθεί. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου στην αγορά εργασίας.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ επανέλαβε την πρότασή της για να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με την οποία εάν συμφωνηθεί να υπάρξει «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι εφικτό να αυξηθούν τα ετήσια έσοδα του Οργανισμού κατά 500 εκατ. ευρώ.