Οικονομία

ΕΣΕΕ: Στα 751 ευρώ ο βασικός μισθός αλλά με πάγωμα των τριετιών

ΕΣΕΕ: Στα 751 ευρώ ο βασικός μισθός αλλά με πάγωμα των τριετιών (ΑΠΕ/ΜΠΕ) ΕΣΕΕ: Στα 751 ευρώ ο βασικός μισθός αλλά με πάγωμα των τριετιών (ΑΠΕ/ΜΠΕ)
ΕΣΕΕ: Στα 751 ευρώ ο βασικός μισθός αλλά με πάγωμα των τριετιών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την απόλυτη συμφωνία του, με την κυβέρνηση, για να επανέλθει ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ, εξέφρασε ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα, με τον υπουργό Εργασίας, κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Ο κ. Κορκίδης πρότεινε η επαναφορά να γίνει σε βάθος ενός έτους, όχι όμως χωρίς αστερίσκους, αφού στις απαιτήσεις της ΕΣΕΕ συγκαταλέγονται διευκολύνσεις επί του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και διατήρηση στο «πάγωμα» των τριετιών. Σε πρώτη φάση και με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η ΕΣΕΕ προτείνει να αυξηθεί ο κατώτατος στα 680 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν το 2008. Σε δεύτερο επίπεδο, προτείνεται την 1η Μαρτίου 2016 να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, όσο ήταν δηλαδή στην ΕΓΣΣΕ το 2010.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι με την ενίσχυση του κατώτατου μισθού, θα προκύψει υψηλότερη καταναλωτική ζήτηση, που θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις επί σχεδόν δύο έτη οξείες αποπληθωριστικές πιέσεις. Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλούσε τόνωση της ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα εισέρεαν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, από τον ΦΠΑ. Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η «ανακύκλωση» του χρήματος εντός της ελληνικής αγοράς βοηθάει πρωτίστως την ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με την επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από την επιδότηση της εργασίας, όσο και από την ενίσχυση του κύκλου εργασιών.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΕΕ προς τον υπουργό Εργασίας, για να αποφευχθούν οι κραδασμοί στην αγορά, από την άμεση μεταβολή αύξηση των μισθών κατά 25%, είναι οι εξής:

• Επαναφορά της επεκτασιμότητας και μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ αλλά και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού και ελαστικών μορφών απασχόλησης.
• Προσωρινή συνέχιση της αποσύνδεσης («πάγωμα») των 3ετιών από την διαδικασία αύξησης του μισθού άνω των 751 ευρώ, τουλάχιστον για ένα ικανό χρονικό διάστημα προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα οικονομικά δεδομένα.
• Επανεξέταση της πρότασης των εργοδοτών για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δώδεκα μηνών, αντί για δεκατέσσερις που καταβάλλουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι για επιδόματα και δώρα.
• Επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας με το επίδομα των 360 ευρώ να έχει συνδικαιούχους εργοδότη και εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας.
• Εφαρμογή μίας σειράς φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που διατηρούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και για τους συνεπείς εργοδότες.
• Εξέταση περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι το εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί, ανά βήματα, από 28,56% τον Αύγουστο του 2011 στο 24,56% τον Ιούλιο του 2014.

Η ΕΣΕΕ επίσης, πραγματοποίησε συνάντηση και με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Ράνια Αντωνοπούλου, στην οποία συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης της απασχόλησης καθώς επίσης και οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για θέματα κατάρτισης αλλά και τρόπων αύξησης της απασχόλησης σε Μμε επιχειρήσεις.

Ο εμπορικός κόσμος θα είναι αρωγός στην εφαρμογή ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης με ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης 300.000 ανέργων σε βάθος τριετίας. Επίσης, η ΕΣΕΕ ως κοινωνικός εταίρος, συμφωνεί με όσα ορθά περιγράφονται ως άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου, που είναι η εξοικονόμηση 1 δισ ευρώ από την αναδιάρθρωση του χρέους ειδικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τον επανασχεδιασμό των πόρων του ΕΣΠΑ για προσλήψεις 52.000 ανέργων κοινωφελούς εργασίας.