Οικονομία

Τον Μάρτιο ο νόμος για τα εργασιακά – τριμερή συνάντηση ζητά η ΓΣΕΕ

Τον Μάρτιο ο νόμος για τα εργασιακά – τριμερή συνάντηση ζητά η ΓΣΕΕ Τον Μάρτιο ο νόμος για τα εργασιακά – τριμερή συνάντηση ζητά η ΓΣΕΕ
Τον Μάρτιο ο νόμος για τα εργασιακά – τριμερή συνάντηση ζητά η ΓΣΕΕ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Εντός Μαρτίου, αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας το νόμο που θα προκαλεί σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, επαναφέροντας ουσιαστικά το καθεστώς που ίσχυε προ μνημονίων.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε χθες και είχε ως θέμα της το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) προανήγγειλε ένα νομοσχέδιο – σκούπα που θα εμπεριέχει αλλαγές, σχεδόν στο σύνολο της εργατικής νομοθεσίας. Εκτός από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άμεση συσχέτιση στην αύξηση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ, ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει διατάξεις που αλλάζουν το καθεστώς ισχύει σήμερα για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, για τη μετενέργεια και για τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Επίσης, με άλλες διατάξεις θα βελτιώνονται οι όροι που ισχύουν για τις ομαδικές απολύσεις καθώς και τα ποσά για τις περιπτώσεις αποζημίωσης απόλυσης.

Ήδη, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να καταγραφούν τα άρθρα που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

Για το θέμα του κατώτατου μισθού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και στην εκτελεστική επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Όπως έγινε γνωστό, η ΓΣΕΕ ζήτησε στην πρώτη συνάντηση που θα γίνει για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, να συμμετέχει και ο κ. Σκουρλέτης, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση για να υπάρξει συμφωνία για αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει εντός του επόμενου μήνα, απόφαση του υπουργείου Εργασίας, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μικτά, αλλά και για αντίστοιχη επανέναρξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.