Οικονομία

Συνέντευξη Βαρουφάκη: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφεια στη συμφωνία του Eurogroup

Συνέντευξη Βαρουφάκη: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφεια στη συμφωνία του Eurogroup Συνέντευξη Βαρουφάκη: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφεια στη συμφωνία του Eurogroup
Συνέντευξη Βαρουφάκη: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφεια στη συμφωνία του Eurogroup Η «ασάφεια» και η έλλειψη ποσοτικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στη συμφωνία του Eurogroup ήταν προτίμηση και των εταίρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπερψήφιση του ελληνικού αιτήματος για 4μηνη παράταση της βοήθειας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση στην Ευρωομάδα (Eurogroup), ανέφερε ότι δυο φορές έθεσε βέτο και τόνισε πως οι εταίροι ζήτησαν να είναι «φλου» και με «δημιουργική ασάφεια» η συμφωνία για να περάσει από τα κοινοβούλιά τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα συζήτηση με ομόλογό του -που δεν κατονόμασε- ότι δεν μπορεί να καταγραφεί στη συμφωνία αναφορά για μείωση του πλεονάσματος, γιατί δεν θα παίρναγε από τα Κοινοβούλια. Ανέφερε πως, με τη συμφωνία τελείωσε το Μνημόνιο αν και αναγνώρισε ότι ήταν «απλουστευτικές κορώνες» τα περί κατάργησής του με έναν νόμο.

«Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να υπάρχει ασάφεια, εκείνοι ζήτησαν να μείνει φλου η συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1 και τον Γιώργο Παπαδάκη, τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνική πλευρά είναι πολύ περήφανη για τις «δημιουργικές ασάφειες» που υπάρχουν στη συμφωνία.

«Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα» δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στον ΦΠΑ. Απαντώντας σε ερώτηση πού θα αυξηθεί, είπε: «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν. Δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αναφέρει δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα τους πετύχει.