Οικονομία

ΜΤΠΥ: Διασφαλισμένα τα μερίσματα των ασφαλισμένων

ΜΤΠΥ: Διασφαλισμένα τα μερίσματα των ασφαλισμένων ΜΤΠΥ: Διασφαλισμένα τα μερίσματα των ασφαλισμένων
ΜΤΠΥ: Διασφαλισμένα τα μερίσματα των ασφαλισμένων Καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)

Το Ταμείο, που χρειάζεται 158 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί στην καταβολή μερισμάτων σε περίπου 230.000 δικαιούχους, για το διάστημα από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, αντιμετωπίζει αδυναμία καταβολής του παραπάνω ποσού, λόγω έλλειψης αποθεματικών. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα μερίσματα των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η αξιοποίηση κεφαλαίων είτε από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για να καλυφθεί το παραπάνω κονδύλι, είτε μέσω έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης. Ας σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΜΤΠΥ με επιστολή που απέστειλε προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναφέρεται στο μέγεθος του προβλήματος. Όπως έγινε γνωστό, το ΜΤΠΥ δεν μπορεί να βρει πάνω από 60 εκατ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.

Το υπουργείο Εργασίας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΜΤΠΥ, δημιουργήθηκαν και εντάθηκαν λόγω της λεηλασίας των αποθεματικών του με το γνωστό, καταστροφικό PSI, αλλά και με την μνημονιακή περικοπή του κοινωνικού πόρου από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να προβλεφθεί η οποιαδήποτε αντικατάσταση του. 

NETWORK