Οικονομία

Τα 9 προγράμματα του ΕΣΠΑ για 160.000 θέσεις εργασίας που έχουν «κολλήσει»

Τα 9 προγράμματα του ΕΣΠΑ για 160.000 θέσεις εργασίας που έχουν «κολλήσει» Τα 9 προγράμματα του ΕΣΠΑ για 160.000 θέσεις εργασίας που έχουν «κολλήσει»
Τα 9 προγράμματα του ΕΣΠΑ για 160.000 θέσεις εργασίας που έχουν «κολλήσει» Εννιά προγράμματα για ανέργους με εγκεκριμένη την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 600 εκ.ευρώ για τη δημιουργία 160.000 νέων θέσεων εργασίας καθυστερούν να υλοποιηθούν  

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν σήμερα, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και  Βασίλης Κεγκέρογλου, με θέμα: «Καθυστέρηση δημιουργίας 160 χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης από προγράμματα για ανέργους με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ».

Στην ερώτησή τους, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως η προηγούμενη Κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση με 600 εκατομμύρια ευρώ δέκα και πλέον προγραμμάτων για προσωρινή απασχόληση, επαγελματική κατάρτιση και είσοδο στην αγορά εργασίας περίπου 160 χιλιάδων ανέργων, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Οι κκ. Κωνσταντινόπουλος και Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, ερωτούν τον Υπουργό Εργασίας πού οφείλεται η καθυστέρηση αυτή και σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το κάθε ένα ξεχωριστά.

Ποια είναι τα προγράμματα που καθυστερούν

1. Επιταγή Εισόδου νια νέους σε ιδιωτικές επιχεψήσεις, νια απόκτηση εργασιακής  εμπεψίας

Σκοπός της δράσης είναι η είσοδος στην αγορά εργασίας των νεοεισερχόμενων άνεργων νέων, με την τοποθέτηση τους σε θέσεις   πρακτικής άσκησης που προσφέρουν   επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όλων των κλάδων της οικονομίας. Περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν θεωρητική κατάρτιση     των       ωφελουμένων σε οριζόντιες κυρίως     δεξιότητες, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και   υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής       καθοδήγησης των ωφελουμένων καθόλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

Άνεργοι νέοι έως 29 ετών

50.000 εκ των οποίων:

12.000 άτομα 18 έως 24 ετών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων (YEI)

38.000 άτομα 25 έως 29 ετών

180.000.000

ΕΥΕ-ΕΚΤ

Ιούλιος 2014

Έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος υλοποίησης της

δράσης,

αναμένεται η δημοσίευση του Μητρώου 21.000

επιλαχόντων

2. Επιταγή

διασύνδεσης με την αγορά εονασίας ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αντικείμενο της Δράσης αποτελεί η παοοχή υπηοεσιών συνεχιζόμενης επαννελματικής κατάρτισης με

έμφαση σε θέματα ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και σε θέματα της αγοράς απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού και σε έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον του «επιχειρείν» καθώς και σε δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (τΠε). Στο πλαίσιο της Δράσης θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων η οποία περιλαμβάνει : Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης διακοσίων οκτώ (208) ωρών Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της

Άνεργοι νέοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., ηλικίας έως 29 ετών

7.000

45.000.000

ΟΑΕΔ

Δεκέμβριος 2014

Έχουν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα συγκρότησης του Μητρώου ωφελουμένων,

δεν έχει ανακοινωθεί το Μητρώο Παρόχων

3. επιταγη εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους στον κλάδο του τουρισμού ηλικίας έως 29 ετών

Σκοπός της δοάσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση σε ΚΕΚ και Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Άνεργοι νέοι έως 29 ετών

8.000

 

ΣΕΤΕ

Δεν έχει γίνει

Έχει γίνει ένταξη της Πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Αναμένεται η έκδοση σχετικής πρόσκλησης από το ΙΝΣΕΤΕ

4. επιταγη κατάρτισης ανέργωνσε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση

Η δράση αφορά σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων ηλικίας άνω των 29, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (τεχνικός κλάδος, κλάδος Νέων Τεχνολογιών, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων). Επιπλέον, προβλέπεται πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν.

Η δράση περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 100 ωρών, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα 300 ωρών και υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση τουλάχιστον του 25% των συμμετεχόντων για τουλάχιστον 2 συνεχείς     μήνες μετά το τέλος του

Άνεργοι 29 -64 ετών, κατά προτεραιότητα

άνεργοι με χαμηλά τυπικά

προσόντα.

16.620

112.000.000

ΟΑΕΔ-ΕΥΕ/ΕΚΤ

Σεπτέμβριος

2014

Έχει δημοσιευτεί το Μητρώο Παρόχων και έχει ανακοινωθεί η μοριοδότηση των ενδυνάμει ωφελουμένων. Αναμένεται η έκδοση οριστικών πινάκων κατάταξης των ωφελουμένων

5. Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.)

Έργο των Περιφερειακών Υποστηρικτικών Μηχανισμών είναι η υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, η διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και η εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών. Οι Μηχανισμοί αυτοί θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας ευρείας κλίμακας: συμβουλευτική, επιμόρφωση, υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, δικτύωση Κοινωνικών Επιχειρήσεων, δημοσιότητα και διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας, με την αρωγή των κατάλληλων διακρατικών εταίρων.

Άνεργοι όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα

των ευάλωτων και ευπαθών

ομάδων πληθυσμού

Ελάχιστος αριθμός ωφελουμένων 6.500 άτομα

19.500.000

Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και

την Κοινωνική Οικονομία (ΕΥΚΕΚΟ)

Σεπτέμβριος

2014

Έχουν υποβληθεί προτάσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης

6. Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες

Αφορούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, κυρίως σε ειδικότητες τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα καταλήγουν σε πιστοποίηση βάση προτύπων ή θα υλοποιηθούν στη βάση των εγκεκριμένων επαγγελματικών περιγραμμάτων. Θα περιλαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση.

Νέοι 18 έως 24 ετών

15.000

40.000.000

ΕΥΕ-ΕΚΤ/ Κοινωνικοί Εταίροι

Δεν έχει γίνει

Έχει γίνει ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, εκκρεμεί η δημοσίευση

7. Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη ενεργειών, με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια προώθηση του ανέργου, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, είτε σε προγράμματα απασχόλησης, είτε σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Νέοι 15 έως 24 ετών και

ευπαθείς ομάδες 15-24 ετών

8.000

45.000.000

ΟΑΕΔ

Δεν έχει γίνει

Δεν έχει ξεκινήσει

8. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των αποφοίτων ΙΕΚ, ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη ενεργειών, με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις.

Άνεργοι νέοι έως 29 ετών

7.000

38.700.000

Κοινωνικοί Εταίροι

Δεν έχει γίνει

Δεν έχει ξεκινήσει

9. Ένταξη νέων 18­28 ετών στην αγορά εργασίας και

βελτιστοποίηση της σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την τοπική αγορά εργασίας

Σχεδιασμός, εισαγωγή και εφαρμογή μμεταρρυθμίσεων στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης προκειμένου να αυξηθεί η απασχολησιμότητα, να βελτιωθεί η συνάφεια της υποχρεωτικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης / κατάρτισης προς την αγορά εργασίας, και να προσαρμοστούν οι δεξιότητες του εκπαιδευμένου προσωπικού σε μία καινοτόμο αντίληψη και σε μία οικονομία βασισμένη στην κοινωνία της γνώσης.

Νέοι 18 έως 28 ετών

 

25.000.000

ΑΕΙ/φορείς που

εποπτεύονται από ΥΠΑΙΘ ή ΝΠΔΔ

Φεβρουάριος

2015

Δεν έχει ξεκινήσει