Οικονομία

Μαξίμου: Το ψέμα για τα δημοσιονομικά έχει κοντά ποδάρια

Μαξίμου: Το ψέμα για τα δημοσιονομικά έχει κοντά ποδάρια Μαξίμου: Το ψέμα για τα δημοσιονομικά έχει κοντά ποδάρια
Μαξίμου: Το ψέμα για τα δημοσιονομικά έχει κοντά ποδάρια Με non paper το Μαξίμου, αντικρούει την κριτική που δέχεται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούν τα δύο κόμματα πως επιδεικνύουν «περίσσευμα θράσους» και πως είχαν εξυφάνει σχέδιο «για τη δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης».

Σε άτυπη ενημέρωση υπό τον τίτλο «η αλήθεια για τα δημοσιονομικά» το Μαξίμου αναφέρει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και υποστηρίζει πως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο άφησε κάποια χρήματα στο δημόσιο ταμείο η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπερβολική εκμετάλλευση των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Απαντώντας στο επιχείρημα της Ν.Δ. ότι μέχρι τον Νοέμβριο τα πράγματα ήταν καλά, οι κυβερνητικοί κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι στους πρώτους 11 μήνες του 2014 τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά  920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.  Ένα μήνα μετά, στο τέλος του 2014, συμπληρώνουν, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα, δηλαδή, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι «αυτή η τρομακτική αύξηση οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα». «Τι έχει να κάνει για παράδειγμα η αβεβαιότητα με την απώλεια 400 εκατ. από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;», διερωτούνται και καλούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αναζητήσουν ευθύνες «στον ίδιο τους τον εαυτό για την κατάρρευση των εσόδων πριν ακόμα και από την προκήρυξη εκλογών».

Αναφορικά με το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 2,6 δισ. ευρώ, το Μαξίμου τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λέει με ποιον τρόπο κατάφερε κάτι τέτοιο και συμπληρώνει ότι «αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από το δανεισμό».

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει, «η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να δανείζεται από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω repos. Ο αρχικός στόχος που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ήταν το ποσό από αυτά τα δάνεια να μην ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Το Νοέμβρη, όταν κατέθεσε και τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015, υποστήριζε ότι το ποσό θα κλείσει στα 5 δισ. ευρώ – όταν, μάλιστα, στα τέλη του Σεπτέμβρη, το ποσό των δανείων είχε ήδη ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το ποσό των δανείων από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έφτασε τα 8,6 δισ. ευρώ».

Τέλος, οι κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση με σταθερότητα και αποφασιστικότητα ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση»

Όπως αναφέρουν, οι πρωτοβουλίες, το επόμενο διάστημα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς ορισμένων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε μνημόνια και εποπτεία.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το απαρπάνω non paper της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση ή δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει προφανή πράγματα, αιχμάλωτη των προεκλογικών της δημαγωγιών.
Μέχρι τις εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν σοβαρά, με αμετάθετες κόκκινες γραμμές, άλλα και με σαφή στόχο: τη λήψη των υπολειπόμενων δόσεων του 2014, την έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή έως τις 28.2.2015, τη μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ επίσης σε προληπτικό, την σταδιακή και προστατευόμενη  επάνοδο στις αγορές.
Υπήρχαν όμως μεγάλες δυσκολίες από την παντελή έλλειψη συναίνεσης και το χορό των πρόωρων εκλογών που είχε στήσει όλη η τότε αντιπολίτευση με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν η διάλυση της Βουλής, οι εκλογές, η νέα κυβέρνηση, το δίμηνο της στρατηγικής σύγχυσης, το συνεχιζόμενο αλαλούμ, το μήνυμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης, το κλείσιμο του ματιού προς όλους.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών τους τελευταίους τρεις μήνες. Μεγεθών όχι μόνο δημοσιονομικών, αλλά και χρηματοπιστωτικών και αναπτυξιακών.
Για αυτά φταίνε λοιπόν πάλι οι προηγούμενοι! Εντάξει. Αλλά έως πότε μπορεί να τραβήξει αυτή η ιστορία; Ως πότε θα ανέχεται ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης αυτή τη κατάφωρη προσβολή της κοινής λογικής; Όχι για πολύ, διδάσκει η  εμπειρία.