Οικονομία

Το Υπουργείο Εργασίας για την πυρκαγιά στο HIGHSPEED V και τον θάνατο ναυτεργάτη

Το Υπουργείο Εργασίας για την πυρκαγιά στο HIGHSPEED V και τον θάνατο ναυτεργάτη (ΑΠΕ/ΜΠΕ) Το Υπουργείο Εργασίας για την πυρκαγιά στο HIGHSPEED V και τον θάνατο ναυτεργάτη (ΑΠΕ/ΜΠΕ)
Το Υπουργείο Εργασίας για την πυρκαγιά στο HIGHSPEED V και τον θάνατο ναυτεργάτη Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με ανακοίνωση του εκφράζει τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο ενός εργαζόμενου σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στο υπό εργασίες μετασκευής Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «HIGHSPEED V», στον επισκευαστικό μώλο ΔΕΗ στη Δραπετσώνα.

όπως κάνει γνωστό το υπουργείο Εργασίας στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, έσπευσαν άμεσα στον τόπο του δυστυχήματος. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη και η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου, από εντεταλμένους Επιθεωρητές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν το τραγικό περιστατικό.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε ελεγχθεί στις 10.3.2015 από Μικτή Επιτροπή Ελέγχου και δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε κ. Απόστολος Καψάλης έδωσε εντολή για καταγραφή και επανεξέταση των φακέλων όλων των ελέγχων των τελευταίων μηνών.

Οι Μικτές Επιτροπές Ελέγχου είχαν αδρανοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2014. Ενεργοποιήθηκαν ξανά πρόσφατα, με εντολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνου Σκουρλέτη.

Η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας για την ενίσχυση των υπηρεσιών και μηχανισμών ελέγχου, αλλά και την περαιτέρω θωράκιση του θεσμικού τους ρόλου, είναι δεδομένη. Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόληψης, ώστε να αποτρέπονται ανάλογες τραγωδίες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το υπουργείο με αποφασιστικό τρόπο, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, αλλά και για να αναβαθμισθεί το οικείο θεσμικό πλαίσιο.