Οικονομία

ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματική η μείωση μισθού στους κάτω των 25 ετών

ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματική η μείωση μισθού στους κάτω των 25 ετών ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματική η μείωση μισθού στους κάτω των 25 ετών
ΓΣΕΕ: Αντισυνταγματική η μείωση μισθού στους κάτω των 25 ετών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει για πρώτη φορά αντισυνταγματική και παράνομη την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (6η ΠΥΣ) και ειδικότερα τη διάταξη που μειώνει κατά 32% το κατώτατο όριο αποδοχών για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών.

Πρόκειται για την διαβόητη ΠΥΣ, η οποία μείωση τον κατώτατο μισθό κατά 22%, από τα 751 ευρώ που ήταν έως τότε, στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, η μείωση ήταν μεγαλύτερη, 32%, στα 511 ευρώ, μικτές αποδοχές. Μάλιστα, η περικοπή αυτή εφαρμόστηκε για νέους έως 25 ετών, ανεξάρτητα από το εάν υπάγονταν σε ειδικότερη (εν προκειμένω κλαδική) συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στο σκεπτικό της απόφασης, τονίζονται οι εξής παράμετροι:

*Η ρύθμιση της 6ης ΠΥΣ 2012 που εισάγει δυσμενή διάκριση αμοιβής σε βάρος των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών (-32%), παραβιάζει τα συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα της ισότητας ενώπιον του νόμου (4παρ.1), της μισθολογικής ισότητας και της συλλογικής αυτονομίας (22 παρ.1) και της προστασίας της νεότητας (21παρ.3).

*Η προστασία της νεότητας και των νέων εργαζομένων αποτελεί υποχρέωση της χώρας με βάση το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, που τη δεσμεύει και της επιβάλει τη σχετική υποχρέωση.

*Η διάκριση σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων στηρίχθηκε σε στοιχεία τυχαία και ατεκμηρίωτα ως προς τη μεταχείριση των εργαζομένων, οι οποίοι διακρίνονται με βάση το τυπικό και συγκυριακό στοιχείο της ηλικίας τους, δημιουργώντας δε διάκριση τόσο σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων όσο και των παλαιών εργαζομένων.

*Δεν προέκυπτε κανένας λόγος δημοσίου συμφέροντος για την επιβολή μέτρων μισθολογικής και άρα κοινωνικοασφαλιστικής ανισότητας, καθώς από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε αιτιώδης ή λογική συνάφεια της προστασίας της εθνικής οικονομίας με τη δραματική μείωση των ορίων των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων.

*Η 6η ΠΥΣ συνολικά είναι ανεφάρμοστη, καθώς περιέχει πρωτογενείς κανόνες δικαίου, οι οποίοι εκδόθηκαν κατά παράβαση του Συντάγματος (26, 43 παρ.2) από αναρμόδιο όργανο (Υπουργικό Συμβούλιο)

Η απόφαση αυτή πάρθηκε, ύστερα από προσφυγή νέας εργαζόμενης συνδικαλίστριας.