Οικονομία

Ασφαλιστικό πιστοποιητικό συνέπειας, στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας

Ασφαλιστικό πιστοποιητικό συνέπειας, στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας Ασφαλιστικό πιστοποιητικό συνέπειας, στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας
Eνεργοποίηση του πιστοποιητικού ασφαλιστικής συνέπειας, και δυνατότητα αναστολής προστίμων Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Να εφαρμοστεί ασφαλιστικό πιστοποιητικό συνέπειας, στις επιχειρήσεις που δηλώνουν κανονικά τους εργαζόμενούς τους, καλεί το υπουργείο Εργασίας, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στο προεδρείο της ΕΣΕΕ και στο νέο Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), κ. Απόστολο Καψάλη, τονίστηκε ότι το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας στερεί, σε ετήσια βάση και με τις πιο ελαστικές προβλέψεις, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ποσό από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που κυμαίνεται από 1,61 έως 1,79 δισ. ευρώ.

Στις προτάσεις της ΕΣΕΕ, εκτός από την ενεργοποίηση του πιστοποιητικού ασφαλιστικής συνέπειας, υπάρχει και η δυνατότητα αναστολής των προστίμων, σε περίπτωση πρόσληψης μισθωτού για ένα έτος. Η Συνομοσπονδία παρέθεσε σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι το πρόβλημα της ανασφάλιστης και της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα «στραγγαλίζει» τα Ασφαλιστικά Ταμεία και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), τα ποσοστά της αδήλωτης, μαύρης και υποδηλωμένης (underdeclared) εργασίας αγγίζουν το 24%. Σύμφωνα με αυτό το στοιχείο το συνολικό μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας για 800.000 ανασφάλιστους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα εάν αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό (μεικτά 586,06 ευρώ) υπολογίζεται σε 584 εκατ. ευρώ. Με την αναπροσαρμογή του από 1/10/2015 στα 650 ευρώ μεικτά, το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται στα 647,7 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση 8,18 δισ ευρώ και 9,07 δισ ευρώ, αντίστοιχα. Επομένως, οι μηνιαίες απώλειες ασφαλιστικών εισφορών εκτιμώνται στα 115,15 εκατ. ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς από 1/10/2015 θα ανέρχονται στα 127,71 εκατ ευρώ και σε ετήσια βάση τα προαναφερθέντα ποσά υπολογίζονται σε απώλειες ύψους 1,61 δισ ευρώ και 1,79 δισ ευρώ, αντίστοιχα.

Από την πλευρά του ΣΕΠΕ, διαπιστώθηκε ότι η αποδοτικότητα των προστίμων (10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο) είναι περιορισμένη. Έως τώρα μόλις το 17% των προστίμων που έχουν επιβληθεί, έχει εισπραχθεί κιόλας. Οι εργοδότες προτιμούν να μετατρέψουν το πρόστιμο σε ληξιπρόθεσμη οφειλή και να το εντάξουν σε κάποια μελλοντική ρύθμιση, από το να καταβάλλουν άμεσα το αντίτιμο. Έτσι όμως, καταργείται η αποδοτικότητα του προστίμου και δεν περιορίζεται το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ηγεσία του ΣΕΠΕ προσανατολίζεται σε στοχευμένες αλλαγές στην επιβολή των προστίμων, έτσι ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά. Σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και τις υπόλοιπες εργοδοτικές συνομοσπονδίες, θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες μορφές ελέγχου, ανά περιόδους σε όλη τη χώρα, με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο και να αυξηθούν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, προς τα Ταμεία.