Οικονομία

Σκουρλέτης: Το ΔΝΤ έχει εμμονές με τα εργασιακά

Σκουρλέτης: Το ΔΝΤ έχει εμμονές με τα εργασιακά Σκουρλέτης: Το ΔΝΤ έχει εμμονές με τα εργασιακά
Σκουρλέτης: Το ΔΝΤ έχει εμμονές με τα εργασιακά Την προβληματική πορεία της διαπραγμάτευσης, με ευθύνη του ΔΝΤ, που εμφανίζεται αδιάλλακτο στα εργασιακά ζητήματα, περιέγραψε νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Ουσιαστικά οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ο κ. Σκουρλέτης, ότι θέτουν συνολικό θέμα εργασιακών και ασφαλιστικών ζητημάτων, λειτουργώντας με εμμονές γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν να μην εφαρμοστούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και έτσι να γλιτώσουν οι συνταξιούχοι νέες περικοπές έως 15%, να μην επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ από το β’ εξάμηνο του 2016 και μετά, καθώς επίσης και να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη (δώρο Χριστουγέννων), στο τέλος του τρέχοντος έτους, σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές, που δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ. Μάλιστα, συνεχίζουν να πιέζουν και για περαιτέρω απελευθέρωση στις ομαδικές απολύσεις, ένα μέτρο που έτσι και αλλιώς δεν απέδωσε τα τελευταία δύο χρόνια που εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην επαναφέρει η κυβέρνηση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να μην καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρωινό του Mega, ότι «μας ζητούν να μην αγγίξουμε τίποτα από αυτά τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια διέλυσαν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, είναι δυνατόν;» Πρόσθεσε μάλιστα ότι η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται για μια αμοιβαία επωφελή λύση, αλλά η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ερμηνεύτηκε διαφορετικά από την πλευρά των εταίρων. Αυτό είχε ως συνέπεια, να είναι η ελληνική πλευρά ο χαμένος της υπόθεσης, αφού κατασπαταλείται χρόνος χωρίς να έχει βρεθεί καμία πρακτική λύση, ενώ το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας εντείνεται.

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη πρόταση για το ασφαλιστικό έως το τέλος του έτους, αφού πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και τα ασφαλιστικά ταμεία.