Οικονομία

Κίνδυνος να μην αντέξει το Taxisnet απο την καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων

Κίνδυνος απο την καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων μέσω του Taxisnet Κίνδυνος απο την καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων μέσω του Taxisnet
Κίνδυνος να μην αντέξει το Taxisnet απο την καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων Σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία της αγοράς, αλλά και την είσπραξη φορολογικών εσόδων ενέχει η διαρκής αναβολή στην έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Αυτό επισημαίνει, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας σχετικά με την καθυστέρηση της έναρξης υποβολής δηλώσεων στο Taxisnet

Στην επιστολή, καταγράφονται τα προβλήματα, που προκλήθηκαν πέρυσι από την ίδια παθογενή κατάσταση, και τα θέματα, που έχουν ήδη προκύψει από τη μη εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπει έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο, στην οποία δίνει συμβουλές για την υποβολή του εντύπου, και προβλέπει ξανά καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους, όχι πέντε μήνες - όπως προβλέπει ο νόμος -, αλλά το πολύ 45 ημέρες.

Για το σκοπό αυτό, το Ο.Ε.Ε. επαναλαμβάνει το αίτημα, που είχε διατυπώσει σε προηγούμενη επιστολή του προς τους ίδιους παραλήπτες (στις 30 Μαρτίου), για μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κατά τόσες ημέρες, όσες και η καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα οι κίνδυνοι που ελοχεύει η καθυστέρηση της υποβολής είναι οι κάτωθι:

Τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων με τις προθεσμίες που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις για την έναρξη και λήξη των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, για το φορολογικό έτος 2015.

Την έως και σήμερα μη έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής στο TAXISNET για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους, τους επιχειρηματίες και τους λογιστές – φοροτεχνικούς.

Την καθυστέρηση με την οποία συντελείται η αποστολή στην ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISNET των βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων για την οποία δόθηκε μικρή παράταση μετά την λήξη της προθεσμίας από 27-4-2015 στις 10-5-2015.

Στην εν λόγω επιστολή, το ΟΕΕ θέτει επίσης και το θέμα της υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών, εν όψει της αρχικής παράτασης που δόθηκε με την ΠΟΛ.1053/ 27.2.2015 για το ημερολογιακό έτος 2014 μέχρι 30/9/2015.

Επιπλέον επισημαίνονται τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάσθηκαν πέρυσι παράλληλα με την καθυστέρηση των δηλώσεων, με κύριο γνώρισμα και κοινό παρονομαστή την δυσλειτουργία των εφαρμογών με πλείστα όσα τεχνικά προβλήματα, τα οποία επιδείνωσαν την κατάσταση, με το οξύμωρο μάλιστα φαινόμενο να καλούνται οι φορολογούμενοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί αυτών να υποβάλλουν δηλώσεις κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, διότι στις εργάσιμες ώρες πραγματοποιούνταν τεχνικές εργασίες.

Για τον λόγο αυτό επανέρχεται και καλεί τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσουν και να μεταθέσουν τις καταληκτικές προθεσμίες κατά χρονικό διάστημα αντίστοιχο της καθυστέρησης έναρξης της υποβολής των δηλώσεων και παράλληλα να προχωρήσουν άμεσα στη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής, καθώς οι συνεχείς παρατάσεις δημιουργούν αλλεπάλληλα προβλήματα.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να συμβάλει με το θεσμικό ρόλο του ως επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας στη μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος, ώστε να επιτευχθεί η απλοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητά του προς όφελος των φορολογουμένων και να προτείνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προβλεφθούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.