Οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Ο Υπουργός δεν έχει εμπλοκή στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ

Υπουργείο Εργασίας: Ο Υπουργός δεν έχει εμπλοκή στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ Υπουργείο Εργασίας: Ο Υπουργός δεν έχει εμπλοκή στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ
Υπουργείο Εργασίας: Ο Υπουργός δεν έχει εμπλοκή στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ Ο υπουργός Εργασίας δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ, δεν εγκρίνει, δεν υπογράφει, δεν επικυρώνει αυτές τις αποφάσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας, στην οποία ασκείται έντονη κριτική σε δημοσίευμα.

Στη ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «εκκωφαντικό» μείγμα σκοπιμότητας και άγνοιας σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με πρόσφατη απόφαση Διαιτησίας του ΟΜΕΔ και την εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας.

«Χρειάστηκε και δεύτερο δημοσίευμα για να λυθεί τελικά η απορία σχετικά με τα κίνητρα αυτού του είδους της δημοσιογραφίας, και του αρμόδιου συντάκτη . Μια «δημοσιογραφία» που αρνούμαστε να παρακολουθήσουμε άλλο.» αναφέρει το Υπουργείο στην ανακοίνωση του και συμπληρώνει τα κάτωθι:

Ωστόσο και παρ’ ότι είναι φανερό ότι «δεν ιδρώνει το αυτί» των ταγμένων στην ανακρίβεια, ως καθήκον προς τους αναγνώστες της εφημερίδας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνει, στη δεύτερη επί του θέματος, ανακοίνωσή του:

Ο υπουργός Εργασίας δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ, δεν εγκρίνει, δεν υπογράφει, δεν επικυρώνει αυτές τις αποφάσεις.

Οι αποφάσεις της Δευτεροβάθμιας Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, η οποία εξέδωσε τη σχετική απόφαση, μπορούν να ανατραπούν μόνο δικαστικά.

Η σφραγίδα του υπουργείου τοποθετείται ως αποδεικτικό κατάθεσης και όχι αξιολόγησης της κάθε σύμβασης.

Αυτά, ως προς την διαδικασία, την οποία η εφημερίδα και ο συντάκτης της ερμηνεύουν αυθαίρετα, προσβλέποντας στην εύλογη άγνοια των περισσότερων αναγνωστών γι’ αυτές τις λεπτομέρειες.

Ως προς το σοβαρό, πολιτικό ζήτημα που με «ελαφρότητα» τίθεται από το συγκεκριμένο «ρεπορτάζ», καλό είναι να επισημανθούν τα εξής:
Η κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει αυτή τη στιγμή τη «μάχη» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να επανέλθει το θεσμικό πλαίσιο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Αυτή η προσπάθεια, θα επιδράσει θετικά στις αμοιβές και στους όρους εργασίας τόσο των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές και τα Διαγνωστικά Κέντρα,- τους οποίους αφορά η επίμαχη σύμβαση,- όσο και όλων των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς προωθεί νομοθετική ρύθμιση – όπως οφείλει να γνωρίζει ο συντάκτης της εφημερίδας- για την κατάργηση των Δευτεροβάθμιων Πενταμελών Επιτροπών Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, στις οποίες συμμετέχουν Δικαστές και νομικοί σύμβουλοι του Κράτους, θεωρώντας ότι δεν συνάδει με το ρόλο τους να διαμορφώνουν αμοιβές και όρους εργασίας.
Η ύπαρξη του ΟΜΕΔ εξασφαλίζει τη ρύθμιση των όρων εργασίας και αμοιβής. Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν μπορεί να υπαγορέψει τις αποφάσεις της Διαιτησίας. Αν το έπρατταν, αυτό θα συνιστούσε πρόβλημα.
Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποκαθιστούν το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν στον ΟΜΕΔ και ορίζουν νέες διαδικασίες για δικαιότερες αποφάσεις, σε πιο σύντομο χρόνο.
Τέλος, επισημαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλη – τυπικά και ουσιαστικά- η «απόσταση» από την «έγκριση» ή την «υπογραφή» μιας σύμβασης εργασίας από τον αρμόδιο υπουργό, μέχρι την κατάθεσή της στην υπηρεσία του υπουργείου για να καταχωρηθεί στο σχετικό μητρώο και την έκδοση πράξης κατάθεσης.