Οικονομία

«Παγώνουν» τα εργασιακά και ο κατωτατος μισθός ανοίγει το Ασφαλιστικό

«Παγώνουν» τα εργασιακά και ο κατωτατος μισθός ανοίγει το Ασφαλιστικό «Παγώνουν» τα εργασιακά και ο κατωτατος μισθός ανοίγει το Ασφαλιστικό
«Παγώνουν» τα εργασιακά και ο κατωτατος μισθός ανοίγει το Ασφαλιστικό Στο κοινό κείμενο Τσίπρα – Γιούνκερ οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να έχει συμφωνήσει στο να μεταφέρει γι' αργότερα την παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, ενώ αναμένεται να ανοίξει και το ασφαλιστικό. Ειδικά στο σκέλος του ασφαλιστικού πρόκειται να ανοίξει, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, μέσα από την εκπόνηση της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης και αφού προηγηθεί ευρύτερος κοινωνικός διάλογος.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών».

Οι πιέσεις που ασκούνταν προς την ελληνική πλευρά να πάρει πίσω όλες τις αρχικές δεσμεύσεις ήταν αφόρητες και όπως επισημαίνουν παράγοντες που βρίσκονται στη διαπραγμάτευση «διαρκώς ο πήχης μπαίνει ψηλότερα». Αυτό σημαίνει ότι επιμένουν οι εκπρόσωποι των «θεσμών» για διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, άρα για μείωση των επικουρικών συντάξεων, όπως επίσης και για εφαρμογή όλων των διατάξεις που μειώνουν και τις κύριες συντάξεις. Επίσης, θέλουν να μην εφαρμοστεί η επαναφορά της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους έως 700 ευρώ, να διατηρηθεί ο μαθηματικός τύπος στα εφάπαξ και να γίνουν παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που μεταφράζεται σε αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το τοπίο στα δύο αγκάθια αυτο του Ασφαλιστικού και των εργασιακών μετά την κοινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλάζει, αφού το ασφαλιστικό τίθεται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η αναφορά περι «αποφυγή της φτώχειας στην τρίτη ηλικία», με το υπουργείο Εργασίας να επιμένει ότι η δέσμευση πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις,δείχνει ότι η κυβέρνηση βαζει στην συζήτηση ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Στο προσκήνιο επανέρχονται αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι ενοποιήσεις ταμείων αλλά και η δημιουργία του Ταμείου για τα ταμεία.

Το εργασιακό φαίνεται πως μετατίθεται για αργότερα προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση