Οικονομία

Αποστόλου: Η κυβέρνηση στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια

Αποστόλου: Η κυβέρνηση στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια Αποστόλου: Η κυβέρνηση στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια
Αποστόλου: Η κυβέρνηση στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποιούν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους εξετάζουν τη δυνατότητα επαναλειτουργίας κατά τη φετινή περίοδο του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που στηρίζουν την τευτλοκαλλιέργεια.

Επίσης, ενημερώνουν τους τοπικούς θεσμικούς φορείς για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τευτλοπαραγωγούς και τευτλοεξαγωγείς με στόχο την ενθάρρυνση της καλλιέργειας τεύτλων στη φετινή περίοδο, ώστε να υπάρξει παραγωγή ικανή να υποστηρίξει τη λειτουργία του εργοστασίου.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε σχετικά: “γνωρίζουμε τις δυσκολίες, προσευχόμαστε να αποσυρθούν τα νερά. Βρισκόμαστε εδώ γιατί πρέπει να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες προκειμένου να υπάρχει φέτος τευτλοπαραγωγή. Αν δεν γίνει εισφορά μιλάμε για αχρήστευση του εργοστασίου”.

Ανέφερε δε ότι “σήμερα το υπουργείο μετά τη χθεσινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) βρίσκεται εδώ για να κάνει το επόμενο βήμα. Πρέπει να δούμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για αύξηση των εκτάσεων τευτλοκαλλιέργειας, οι οποίες είναι προϋπόθεση και θα αποτελέσουν τη βάση για να αρχίσει η λειτουργία του εργοστασίου”.

Ο υπουργός τόνισε ότι “ξεκινάμε σήμερα την καμπάνια στην Ορεστιάδα για να υπάρξει τευτλοπαραγωγή. Περιμένουμε από τους αγρότες (να δούμε) μέχρι πού μπορούν να φθάσουν την καλλιέργεια τεύτλων για να δει στη συνέχεια το υπουργείο πώς μπορεί να βοηθήσει. Έγινε ήδη μια μεγάλη προσπάθεια και διευθετήθηκε η πληρωμή των περσινών οφειλομένων προς του τευτλοπαραγωγούς”.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την εικόνα που αποκόμισε μετά το πέρας της συζήτησης ως προς την έκκληση που απηύθυνε προς τους καλλιεργητές τεύτλων για αύξηση της παραγωγής απάντησε: “παρά τις δικαιολογημένες τους επιφυλάξεις σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η περιοχή η ομόθυμη ανταπόκριση στο κάλεσμα του υπουργείου των τευτλοπαραγωγών φάνηκε με το κλείσιμο της συζήτησης. Θα κάνουμε όλοι μαζί παραγωγοί και υπουργείο μια προσπάθεια ώστε να ανοίξει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας”.