Οικονομία

Ρωμανιάς: 18,7 δισεκ ευρώ η περιουσία των ταμείων

Ρωμανιάς: 18,7 δισεκ ευρώ η περιουσία των ταμείων Ρωμανιάς: 18,7 δισεκ ευρώ η περιουσία των ταμείων
Ρωμανιάς: 18,7 δισεκ ευρώ η περιουσία των ταμείων Στα 18,7 δισεκ ευρώ ανέρχεται η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων (κινητή και ακίνητη), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά

Μάλιστα, ο κ. Ρωμανιάς προχωράει ένα βήμα παραπάνω για να προσθέσει ότι, στο ενδεχόμενο που η περιουσία αυτή αυξηθεί με ένα ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 3 – 3,5%, τότε σε βάθος 50 ετών, η συγκεκριμένη περιουσία μπορεί να ανέλθει στα 125 δισεκ ευρώ.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το συγκεκριμένο μέγεθος θα αποτυπωθεί επακριβώς και στις αναλογιστικές μελέτες που εκπονούνται για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Στόχος είναι να ανατραπούν οι παλαιότερες μελέτες που αξιοποιούσαν μόνο τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και έτσι να διαπιστωθεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να καταστεί βιώσιμο εάν αξιοποιήσει επαρκώς τη δεδομένη περιουσία που διαθέτει.

Παράλληλα, προχωράει και η μελέτη για τη δημιουργία του ταμείου εθνικού πλούτου που αναμένεται να συμπεριλάβει στις τάξεις του, τυχόν έσοδα που θα προκύπτουν στο μέλλον από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, ακόμα και των υδρογονανθράκων. Έως τότε, το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα που μπορεί να ανακύψουν τα αμέσως επόμενα έτη, προσανατολίζεται στην επαναφορά 24 κοινωνικών πόρων, τα έσοδα των οποίων καταλήγουν σε συγκεκριμένα Ασφαλιστικά Ταμεία. Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα προκύψει ένα επιπλέον έσοδο έως 1 δισεκ ευρώ, σε ετήσια βάση, που τα Ταμεία, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το στερούνται, λόγω σχετικής απόφασης που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση.