Οικονομία

Bloomberg: Tο συνταξιοδοτικό αντίβαρο για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Bloomberg: Tο συνταξιοδοτικό αντίβαρο για την αύξηση του κατώτατου μισθού Bloomberg: Tο συνταξιοδοτικό αντίβαρο για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Bloomberg: Tο συνταξιοδοτικό αντίβαρο για την αύξηση του κατώτατου μισθού Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Πρώτη προτεραιότητα η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θεωρείται από τους εκπροσώπους του Brussels Group και η αποδοχή της, μπορεί να κάνει πιο εύκολη την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι εκπρόσωποι των «θεσμών» επιμένουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ασταθές και χρειάζεται μεταρρύθμιση. Οι πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση προέρχονται κυρίως από το ΔΝΤ, αλλά και από τη γερμανική πλευρά. Εάν η νέα κυβέρνηση συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων γύρω από το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, τότε οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιείκεια σχετικά με το αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση, το πεδίο των διαπραγματεύσεων για εργασιακά ζητήματα και για το ασφαλιστικό φαίνεται ότι είναι ενιαίο και αλληλένδετο, τουλάχιστον από την πλευρά των εκπροσώπων των «θεσμών». Υπάρχουν εκτιμήσει ότι μπορεί να προκύψουν σημεία επαφής έως το τέλος του μήνα, αλλά πια είναι πιθανό να μεταφερθούν και τα δύο «καυτά» θέματα, στον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα αφορά κατά κύριο λόγο, τη συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος, με στόχο να υπάρξει ένα «κόυρεμα» που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.