Οικονομία

Οι αλλαγές που έρχονται στο Ασφαλιστικό

Οι αλλαγές που έρχονται στο Ασφαλιστικό
Οι αλλαγές που έρχονται στο Ασφαλιστικό Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σειρά παρεμβάσεων για επιμέρους τομείς του ασφαλιστικού, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με ειδικές διατάξεις, αλλά και με σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τόσο συγκεκριμένους κλάδους ασφαλισμένων (πχ ανάπηροι, ελεύθεροι επαγγελματίες), όσο και ειδικές κατηγορίες προβλημάτων (πχ εισφοροδιαφυγή). Ας δούμε πιο αναλυτικά, τις βασικές διατάξεις που πρόκειται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

*Νομοσχέδιο για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ): θα υπάρξουν διατάξεις που αφορούν τη διευκόλυνση της έκδοσης πιστοποίησης της αναπηρίας, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας. Επίσης, θα καταργείται το παράβολο (46 ευρώ) που υπάρχει για τις περιπτώσεις επανελέγχου σε δευτεροβάθμιες επιτροπές.

* Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει ξεχωριστή διάταξη, με την οποία θα αυξάνεται το όριο μέχρι του οποίου θα μπορούν οι οφειλέτες, που παράλληλα είναι και συνταξιούχοι στον ΟΑΕΕ, να συμψηφίσουν την οφειλή τους. Έτσι, θα δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σταδιακά, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η λειτουργική δαπάνη του ταμείου για την καταβολή συντάξεων, αφού από αυτές θα γίνεται η μηνιαία παρακράτσηση. Σήμερα το όριο βρίσκεται στα 20.000 ευρώ και πιθανότατα θα αυξηθεί στα 25.000 ευρώ.

* Βιβλιάριο ασθένειας: θα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης βιβλιαρίου ασθένειας για ανασφάλιστους πολίτες χωρίς να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω των Δήμων και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός εξαμήνου από την ψήφιση της επίμαχης διάταξης.

* Εισφοροδιαφυγή: Θα υπάρχουν διατάξεις που θα αφορούν την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Επίσης, θα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την βελτίωση της διαδικασίας on line σύνδεσης των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ με τη ΓΓΠΣ και με την ΗΔΙΚΑ, σε μια προσπάθεια να γίνουν αποδοτικότεροι και πιο στοχευμένοι οι έλεγχοι που θα ακολουθήσουν.