Παιχνίδια Εξουσίας

Υπόθεση «Σπαρτιατών»: Πού πήγε εκείνο το «όλοι πλην Λακεδαιμονίων»;

Υπόθεση «Σπαρτιατών»: Πού πήγε εκείνο το «όλοι πλην Λακεδαιμονίων»;
Πότε θα βγει η απόφαση του Εκλογοδικείου;

Θυμίζουμε: Πριν έξι περίπου μήνες σχεδόν όλοι προεξοφλούσαν την άμεση έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για την έκπτωση των βουλευτών των «Σπαρτιατών». Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον προεξοφλούσαν και το αποτέλεσμα της σχετικής απόφασης.

Για την ακρίβεια «μεταμφιεσμένοι» σε Σαρίπολο, Σβώλο, Βλάχο -δηλαδή στους κορυφαίους συνταγματολόγους μας- τα πολλά «παπαγαλάκια» «πληροφορούσαν εγκύρως» ότι το ΑΕΔ είχε ήδη αποφασίσει την έκπτωση των βουλευτών των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ», αλλά τα μέλη του είχαν νομικώς διχασθεί μεταξύ δύο «λύσεων». Η μία ήταν εκείνη της έκπτωσής τους και της προκήρυξης εκλογών σε όλη την Ελλάδα για την κάλυψη μόνο των κενών θέσεων στη Βουλή. Ήταν η «λύση» ενός είδους «εθνικών εκλογών», όπου θεωρούσαν μάλιστα βέβαιη την σαρωτική νίκη Μητσοτάκη και την γιγάντωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ. Και η άλλη «λύση» ήταν εκείνη της αναλογικής κατανομής των κενών εδρών με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εθνικών εκλογών. «Λύση» και πάλι άκρως βολική κοινοβουλευτικώς για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μόλις έγιναν οι Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου οι δημοσιογραφούντες «μάντεις» του «μαντείου ΝΔ» σίγησαν. Έτσι «απέσβετο το λάλον ύδωρ» του «μαντείου» -κατά το χρησμό που δόθηκε από το Μαντείο των Δελφών στον Ιουλιανό τον «Παραβάτη»- γιατί έπεσε πολλή «ξηρασία» ακριβώς λόγω του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών!

Η αλήθεια όμως είναι άλλη, και κάποιοι σοβαροί και ενημερωμένοι συνάδελφοι του δικαστικού ρεπορτάζ την είχαν διατυπώσει από τότε: Το ΑΕΔ ουδέποτε είχε καταλήξει, κατά τις απανωτές διασκέψεις του, σε απόφαση για την έκπτωση των «Σπαρτιατών». Κι αυτό γιατί τα «κουκιά» του εκλογικού νόμου δεν «έβγαιναν» για να υιοθετηθεί μια τέτοια «λύση». Και πολύ περισσότερο «λύση» για εθνικές εκλογές ή και αναλογική κατανομή των κενών εδρών. Απλώς κάποιοι «προέτρεπαν ευγενικά» τα μέλη του ΑΕΔ προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Και τώρα οι δικές μας πληροφορίες, «αυθόρμητες» και όχι «κατά παραγγελία»: Έγιναν πολλές διασκέψεις στο ΑΕΔ, όμως τα μέλη του όταν έφθαναν σε μια απόφαση αντιλαμβανόντουσαν ότι δεν ήταν νομικώς δυνατό να την διατυπώσουν κατά τρόπο συμβατό με τα σχετικά δεδομένα του εκλογικού νόμου. «Το πνεύμα πρόθυμον αλλά η σαρξ ασθενής γαρ»! Ας προστεθεί σε αυτό ότι υπήρχαν και κάποια μέλη του ΑΕΔ που υποστήριξαν ότι το ανώτατο αυτό δικαστήριο, ως εκλογοδικείο, μάλλον δεν είχε καν δικαιοδοσία να κρίνει, με βάση τα συγκεκριμένα πραγματικά δεδομένα, το ζήτημα της έκπτωσης των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ».

Γι’ αυτό και μπροστά στο αδιέξοδο μάλλον «πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα», περιμένοντας ν’ αποφασίσουν μετά το τέλος της αντίστοιχης ποινικής δίκης για το ίδιο θέμα. Όπερ σημαίνει κάτι μεταξύ του «μακριά από εμάς» και του «ζήσε Μάη μου», πολύ περισσότερο που η τότε πρόεδρος του ΑΕΔ συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2024 λόγω ορίου ηλικίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη της όλης διαδικασίας. Φυσικά και εμείς δεν αποκλείουμε εφεξής μια διαφοροποίηση της ως τώρα στάσης του ΑΕΔ. Δικαστήριο είναι -ή πρέπει να είναι κατά το Σύνταγμα με βάση και την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών του- και μπορεί να κρίνει διαφορετικά. Μακάρι δε να μας εκπλήξει ευχάριστα. Εμείς απλώς καταγράφουμε τα ως τώρα πεπραγμένα του.

ΥΓ1: Αυτή τη φορά -επαναλαμβάνω, ως «γραφιάς» που «δεν κλέβει εκκλησίες» - δεν καταφύγαμε σε υψηλού κύρους ακαδημαϊκό δάσκαλο. Ήταν πολύ πιο χρήσιμη μια κυριολεκτικώς σπαρταριστή συζήτηση με πολύπειρο και μεγάλο χιουμορίστα πληρεξούσιο δικηγόρο «παρά πάσι τοις εν Ελλάδι Εκλογοδικείοις», σύμφωνα με αρχαιοπρεπή δήλωσή του. Διότι όπως μας διευκρίνισε το ΑΕΔ είναι ένα είδος ανώτατου εκλογοδικείου, αλλά υπάρχουν και άλλα κατά περίπτωση εκλογοδικεία, ανάλογα με τον κατά το νόμο καταμερισμό δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας.

ΥΓ2: Στο θέμα θα επανέλθουμε άμεσα με ρεπορτάζ...